doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Racegek prins Bernhard van Oranje

Prins Bernhard jr. wordt gezien als het meest ondernemende lid van de koninklijke familie. Het heeft hem een mooi vermog...
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-651df3641a87a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651df3641a87a img{#fig-651df3641a87a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-651df3641a87a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651df3641a87a img{#fig-651df3641a87a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-651df3641a87a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651df3641a87a img{#fig-651df3641a87a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-651df3641a87a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651df3641a87a img{#fig-651df3641a87a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Prins Bernhard jr. wordt gezien als het meest ondernemende lid van de koninklijke familie. Het heeft hem een mooi vermogen opgeleverd en zo kan hij zijn grote passie financieren: racen. Hij is sinds vorig jaar eigenaar van het circuit op Zandvoort. “Zoals jongetjes nou eenmaal graag met autootjes spelen, was het voor mij een droom om te racen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Brokkenpiloot. Is toch lullig; doe je de aankoop van je leven en dan zijn er media die je zo betitelen. ‘Brokkenpiloot koopt circuit Zandvoort’. Prins Bernhard jr. Is sinds vorig niet alleen mede-eigenaar van het circuit, hij is zelf ook een fanatiek racer. Zo deed hij in 2009 mee aan het NK in de GT4-klasse. 

Op het circuit waarvan hij nu eigenaar is, probeerde hij een inhaalmanoeuvre op een plek die daar zelden tot nooit voor wordt gebruikt: de Arie Luyendijkbocht. Niet zonder reden. Het lukte Bernhard dan ook niet, het gevolg: een crash waar- bij hij zichzelf en zijn concurrent van de baan reed. Die laatste nam nog twee andere auto’s mee. Bernhard kreeg de zwarte vlag en mocht ook niet meer deelnemen aan de volgende race van de dag. “Je moet daar niet eens naast iemand wíllen rijden,” oordeelde de jury. Dat nadat hij eerder dat jaar ook al in opspraak was geraakt vanwege zijn rijgedrag. In België̈ mocht hij niet meedoen aan een race omdat hij zich niet correct had gedragen op de baan.

Le Mans

Maar de laatste jaren komt hij een stuk positiever in het nieuws met zijn passie. Hij wordt niet gezien als het grote natuurtalent, maar met zijn inzet is niks mis. “Bernhard is heel laat begonnen met racen, maar na een paar jaar moest ik echt m’n best doen om hem voor te blijven,” zei coureur Jan Lammers vorig jaar. “En ik race al m’n hele leven! Hij is geen prins die zich op z’n achternaam laat voorstaan, hij is een winnaar en die worden niet graag ingehaald.”

Iets serieus winnen deed Bernhard in 2014 voor het eerst. Samen met Ricardo van der Ende werd hij Europees kampioen in de GT4-klasse. “Het is voor mij persoonlijk een heel onwerkelijk jaar geweest. In maart had ik mijn laatste medische behandelingen en in mei zat ik alweer in de raceauto,” zei Bernhard tijdens de festiviteiten. (Over zijn fysieke ongemakken meer in het kader). “Toen was ik helemaal niet bezig met het kampioenschap, maar we hebben vanaf de eerste race boven verwachting gescoord. En om dan uiteindelijk je eerste echte titel in de autosport te behalen, is supergaaf. Dit jaar hadden we niet de snelste auto, maar door constant te presteren hebben we het gehaald. Het is een onbeschrijfelijk gevoel.”

Bernhard racet ook nog veel op Zandvoort. Met zijn broer Pieter Christiaan en Jan Lammers behoort hij tot Racing Team Holland. Met Lammers reed hij vorig jaar op het heilige circuit van Le Mans een voorwedstrijd op de ‘24 uur van’. “Rijden op het circuit van Le Mans staat hoog op mijn bucketlist, dus dit is voor mij een droom die uitkomt,” zei hij vooraf. “Ik vind het fantastisch dat ik met een waanzinnige auto in actie kom tijdens een van ’s werelds meest prestigieuze race-evenementen. De sfeer op Le Mans is altijd uniek. De race staat zó dichtbij het publiek, de sfeer is zó bijzonder, alsof je over een festival rijdt. Het is een race van een uur waarbij je elkaar één keer moet afwisselen. Maar die 300.000 mensen zitten er dan al. Je voelt de dramatiek van Le Mans. Ooit de echte 24 uur rijden? Laten we eerst dit tot een goed einde brengen. Zonder brokken, haha.”

Wil je meer lezen over de prins? Koop dan de nieuwe Panorama hier, of lees het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws