Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arjen, hou de eer aan jezelf (alsjeblieft)

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: na de achtklapper van Zweden tegen Luxemburg en de schier onmogelijke opgave van Oranje om zich morgen nog te plaatsen voor de play-offs van het WK willen we Arjen Robben een hart onder de riem.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Arjen!

Verdomme.

Nu zit je dus met de gebakken peren.

Natuurlijk had je niet als international moeten stoppen na het WK in Brazilië, daar was en ben je nog altijd veel te goed voor, maar voor wie hobbel je eigenlijk nog mee in dit gemankeerde elftal?

Begrijp ons niet verkeerd: dat het zo’n gemankeerd zooitje is, daar kunnen jij en de rest van de jongens niks aan doen. Talent en kwaliteit zijn niet te koop, dat weet je.

Maar ze vallen wel te ontwikkelen. Dat de KNVB daar blind voor is, zag je wel in 2014 waar we ons naar een derde plek hebben gemazzeld en dachten dat we goed waren. Dat we zo goed waren, ook op elk bestuursniveau, dat we het elftal niet hoefden door te ontwikkelen. Foutje.

@backlink(166309)

Je speelde fenomenaal tegen Spanje, ja. Maar je weet net zo goed als wij dat als Silva die bal over Cillessen heen lepelt en wij met 2-0 achterkomen, dat we dan lang niet zo’n weergaloze tweede helft spelen als dat we nu deden.

Maar goed. Iets met een koe in de kont kijken. Of zoals Tom Dumoulin, die wel een goed jaar doormaakt, ooit zei: achteraf is het mooi wonen.

We willen geen zout in de wonden strooien, want we hebben met z’n allen gefaald. Wij als voetballand. Iedereen is schuldig. De KNVB, de visieloze voetbalbond die incapabele bondscoaches aanstelt en geen goede trainers in Nederland meer opleidt. Jullie, het lamlendige zooitje voetballers dat zonder vechtlust, zonder spelvreugde, zonder de kleinste intentie om het publiek te vermaken het balletje breed speelt. En natuurlijk wij, de supporters, het klootjesvolk dat van elke thuiswedstrijd een braderie maakt en kinderliedjes zingt. We snappen het, Arjen: daar wil je op een gegeven moment niet meer voor door het vuur gaan.

Het is een kip-en-het-eiverhaal: geen sfeer op de tribune, geen sfeer in het veld. Onze fout, we geven het ruiterlijk toe.

Je had de man moeten worden die ons voor het eerst wereldkampioen maakte. Waarom je de bal uitgerekend op de teen van Casillas moest mikken, is ook voor jou nog steeds een raadsel. Maar dat hebben we je allang vergeven. Omdat je één van de weinige Oranje-spelers bent die het in de afgelopen zes jaar wel een eer vond om voor het Nederlands Elftal uit te komen. Die altijd 100 procent inzet toonde, zowel op het veld, in de kleedkamer als voor de camera. Een voorbeeld voor die luie tieners die het als een noodzakelijk kwaad zagen dat ze opeens werden opgeroepen voor Oranje en dat ze dus niet meer na de training van hun club de hele avond FIFA 18 konden spelen.

Ga van het veld met opgeheven hoofd

Waarom wil je nog delen in de malaise? Voor wie? Voor jezelf? Voor je eigen eergevoel? Voor ons, de voetbalsupporters?

Doe het niet, Arjen. Leg er morgen tegen die Zweden twee in, loop na afloop met de borst vooruit een ereronde, onderga de fluitconcerten die ongetwijfeld op het Nederlands Elftal zullen neerdalen, stap vervolgens met opgeheven hoofd van het veld, want weet: het ligt niet aan jou. Dat heeft het nooit gelegen. Zoals het ook niet ligt aan de jongens met wie je de afgelopen maanden in Oranje hebt gespeeld. Ze kunnen er waarschijnlijk niks aan doen, aan die lamlendigheid.

Het is zoals in elk bedrijf: de bedrijfscultuur wordt bepaald van bovenaf. Die sijpelt vervolgens door naar de laag daaronder, de laag weer daaronder enzovoorts. Als het in de top al een lamlendige bende is, zonder daadkracht, zonder visie, zonder kwaliteit zoals in de bestuurskamers van de KNVB, dan kun je niet verwachten dat de technisch directeur, de bondscoach, zijn staf en uiteindelijk de spelers dat wel hebben.

@backlink(165773)

Er zijn uitzonderingen, Arjen. En daar ben jij er één van. Maar alleen kun je niks. Je hebt het wel geprobeerd, maar het lukt je niet. Het lukt niemand. Zelfs Lionel Messi bij Argentinië niet.

Zaterdag, na de wedstrijd in Wit-Rusland, zei je al dat je “min of meer” een beslissing hebt genomen over je toekomst als international. Je voegde daar aan toe dat je door zou gaan tot het einde, om er meteen achteraan te zeggen: tot het einde van de kwalificatie. Om het aanwezige journaille en daarmee ook heel Nederland niet al een primeur te geven. Dat je stopt bij het Nederlands Elftal. Maar iedereen weet het al. Jij ook. Jij vooral.

Morgen zwaai je dus af. En dat is oké. Hou de eer aan jezelf. Alsjeblieft.

Groeten,

Panorama.