Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is de Zimbabwaanse dictator Mugabe voorgoed weg?

Het einde van een dictatuur lijkt zo goed als voorbij. De vraag is echter of er veel gaat veranderen met de militaire top als nieuwe leiders.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Jarenlang kon Robert Mugabe (93) zijn gang gaan in het Afrikaanse land. Het ging echter deze week mis toen hij zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa afzette. Mugabe was bezig met zuiveringen in zijn eigen politieke partij. Dat deed hij om de weg vrij te maken van zijn 41-jaar jongere vrouw. Hij zou haar de nieuwe president van het land willen maken.

Robert Mugabe met zijn vrouw Grace

Boosheid

Dat viel niet goed bij de militaire top van het land. De president zette mensen uit de partij die hem hielpen bij de onafhankelijkheidsstrijd in 1980. Met gevolg dat ze Mugabe nu wegzetten. Inmiddels hebben de soldaten strategische plaatsen in de hoofdstad Harare overgenomen. Ook is Mugabe samen met zijn gezin vastgezet. Ondanks dat het alles van een staatsgreep wegheeft, ontkennen de generaals dat ze het land aan het overnemen zijn. Ze zouden slechts de ‘criminelen’ rond de regering en presidentsfamilie willen aanpakken. Ze noemen het dan ook een ‘bloedeloze correctie’.

Bronnen rondom de president zeggen dat hij zou willen aftreden. Dit is echter nog niet bevestigt. Er heerst op dit moment veel onduidelijkheid in het land. Mugabe heeft zelf bevestigt aan de president van Zuid-Afrika dat hij is vastgezet zijn huis.

De militairen vertellen dat ze Mugabe hebben vastgezet

Verandering

De Nederlander Goof de Jong die in het Afrikaanse land woont en daar een reisbureau heeft, vertelt aan RTL Nieuws dat mensen in het land snakken naar verandering. ‘Mensen waren hem behoorlijk beu. Zijn economische wanbeleid en zijn politieke spelletjes. De militairen zeggen dat ze tijdelijk de macht hebben overgenomen en dat ze terugwillen naar een democratisch proces. Dat is wat ik ook hoop.’

Tanks in de straten van Harare

Patrick Kluivert

We zijn benieuwd wat Patrick Kluivert en Edgar Davids vinden van de coup in het Afrikaanse land. Eerder maakten de twee nog schaamteloos reclame voor de dictator. ‘Zimbabwe is een geweldig land dat heel goed bestuurd wordt, maar het heeft een slecht imago in Europa', zei Kluivert toen tegen een lokale krant.