Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Venetië geschokt door diefstal juwelen uit Quatar

Historische sieraden van koninklijke families in India en omstreken ontvreemd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ze zouden moeilijk te verkopen zijn op de zwarte markt, lezen we ergens. Dieven hebben voor grofweg 30.000 euro aan sieraden ontvreemd uit een van de doge-paleizen in Venetië, waar een expositie gaande was van 'De schatten van de Maharaja en de Mughals'. De kostbare kleinoden zijn eigendom van de heersende familie in Quatar.

Collectie

Het gaat om grofweg 270 items, met ingelegd goud, platina en diamanten. Ze zijn onderdeel van de Al Thani-collectie. Voor een groot deel gaat het om sieraden die gemaakt zijn voor de elite in India, gedurende de laatste vier eeuwen. Dat ze eigendom zijn van een Quatarese familie heeft te maken met geld. De Arabieren hebben de peperdure schatten in de loop der jaren bij elkaar verzameld. De expositie zou nog een paar dagen duren, voordat de dieven gisterenochtend toe sloegen.

Het soort items dat tentoongesteld werd in Venetië.

Paleis

Vroeger waren veel van dit soort sieraden eigendom van de zogeheten 'doge' in Venetië, de lokale heersers op het waterrijke Italiaanse schiereiland. Vandaar dat de locatie - een oud paleis van een dergelijke addelijke hoogheid - treffend was. Maar met diefstal had uiteraard niemand rekening gehouden.

@backlink(165109)

En plein public

Volgens de berichten hebben twee dieven en plein public een kast open gemaakt waar de items ten toon lagen gespreid. Nadat ze de sieraden hebben mee gegrist zijn ze dwars door het bezoekende publiek naar buiten gewandeld. Een haast onwerkelijk klinkend scenario. Volgens de politie hebben de twee aanvankelijk heel koel geopereeerd, zodat het beveiligingspersoneel - ondanks dat het alarm (te laat) af ging - de twee niet direct door had.