Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De totaal zinloze dood van Naoufal Mohammadi

Glotwich S. die anderhalf jaar geleden woest om zich heen schoot op de Amsterdamse Ten Cate Markt staat vandaag terecht.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De ene zaak grijpt je wat meer aan dan de andere. Neem nou de geweldadige dood van Naoufal Mohammadi in 2016. Daar waren we zelf bij. We woonden destijds om de hoek van de straat waar dit vreselijke incident plaats vond. Vandaag staat de man terecht die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van het 18-jarige slachtoffer. Hij blijkt al eens eerder te zijn veroordeeld voor moord.

Sint Maarten

Het was die avond Sint Maarten. In het Vondelpark werd een lampionnentocht gehouden. Die was net voorbij, en veel kinderen struinden met hun ouders door het sfeervolle winterse Amsterdam-Oud West, toen er plotseling rondom de Kinkerstraat, ter hoogte van de Ten Cate Markt schoten klonken. Het was druk op straat. De passagiers van tram 17 zagen hoe een man in een worsteling verzeild was geraakt, zich daaruit los rukte en door het straatgewoel wegrende richting het Ten Cate Plein. Ondertussen lagen in zowel de Hasebroekstraat als op de Ten Cate Markt drie slachtoffers op de grond. Het bleek naderhand te gaan om twee broers die een shishalounge uitbaatten aan diezelfde markt. Zij overleefden de beschieting - die voor hun bedoeld was. De jonge Naoufal Mohammadi, die in de deuropening van de shishalounge stond werd echter dodelijk geraakt. Hij stierf vrijwel ter plekke.

Uniek

Mohammadi was een jongen die gewoon naar school ging, geen probleemfiguur. Hij had die dag wat rondgehangen op de Ten Cate Markt en in de daaraan gelegen Hallen. Het was koopavond. Wat doet zo'n jongen daar? Beetje gein uithalen met vrienden, ouwehoeren met de altijd 'mekkerende' marktkooplui, effe de shishalounge in om een voetbalwedstrijd te bekijken op een van de schermen die binnen waren opgehangen. Wijkagent Harold van Dam hield een oogje in het zeil. Je kan de klok zeventig, tachtig jaar terugdraaien, en jongeren zullen op een zelfde manier op- en rondom de markt hebben gehangen en hebben geklooid, maar dan zonder de moderne technologie. Dat is onderdeel van wat een volksbuurt als de Amsterdamse Ten Cate Markt zo uniek en gezellig maakt.

Studenten

Zelf zagen we hoe maar liefst drie ambulanceteams die avond in de weer waren om iedereen die geraakt was bij te staan. De politie zette delen van de straat af, waardoor een jonge vrouw die had gejogged in het Vondelpark niet maar haar woning in kon, en onderkoeld dreigde te raken. Ter hoogte van het Bellamyplein werd een twintigtal studenten ondervraagd wat ze hadden gezien van de schietpartij en de worsteling die daarop was gevolgd. Ze spraken nerveus en hadden allemaal in de tram gezeten, en waren ooggetuige geweest van een drama dat niet meer van het netvlies weg te wissen was.

Onschuldig

Mohammadi was net zo'n onschuldig slachtoffer als Mohammed Bouchriki, die twee weken geleden werd doodgeschoten op Wittenburg. Net zo onschuldig als Djordy Latumahina, die niet ver van de Ten Cate Markt af woonde, en in dezelfde periode werd doodgeschoten omdat hij werd aangezien voor een ander. 

@backlink(167599)

Noodweer

Verslaggeefster Mascha De Jong van de Telegraaf is vanmorgen aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de schietpartij met dodelijke afloop; aan de rechtbank in Amsterdam. Terecht staat Glotwich S.; die al eerder werd veroordeeld voor het doodschieten van de Nigeriaan John Obe, in 2007. 

Een mogelijke 'recidivist'. Sterkste bewijsmiddel: de bril van 'Glotje' is gevonden op de plaats delict, de Ten Cate Markt, zo vertelde de rechter vanmorgen in de rechtbank aan de Parnassusweg. 

S. - die een opvallend getooid kapsel heeft - is vermoedelijke met een van de eigenaren van de Obba-shishalounge aan deze markt in gevecht geraakt, nadat hij had geprobeerd ze te af te persen.

Tijdens dat gevecht slaagt hij erin zijn semi-automatische vuurwapen door te laden. Daarmee is hij al tijdens de worsteling 'uit noodweer' gaan schieten, zo blijkt nu. Hij heeft alleen nog 'zes schoten' afgevuurd toen de dreiging van zijn belager - die wegrende - al was verdwenen.

Waarschijnlijk is Nouafal Mohammadi - wiens familie aanwezig is bij de rechtszaak - bij een van die schoten geraakt. In zekere zin had de schutter iedere andere omstander kunnen raken. Het was - zoals gezegd - zeer druk op de Ten Cate Markt en de daarnaast gelegen Kinkerstraat.

Er zijn vele getuigen geweest, waaronder een minderjarige, die een verklaring heeft afgelegd bij de zedenpolitie. Het politie-onderzoeksdossier maakt melding van de Sint Maartensviering, waardoor er extra veel kinderen 'op pad' waren.

Glotwich S. is kort na de schietpartij naar Suriname gevlucht. Hij is na de bechieting een andere bril gaan dragen.

Suriname

Glotwich S. is kort na de schietpartij naar Suriname gevlucht. Hij is na de bechieting 'plotseling' een andere bril gaan dragen. Zelf meent hij nu - op aanraden van zijn advocaat - dat dat was omdat zijn kleren waren gestolen in de kleedkamer bij een voetbalwedstrijd in Amstelveen. Daarmee was ook zijn bril foetsie. Zijn vriendin zegt overigens geen idee te hebben waarom S. plotsklaps naar Suriname was vertrokken - en zegt zich niet te herkennen is het verhaal dat hij daar moest zijn vanwege een erfeniskwestie.

Op vragen van de rechter geeft de verdachte regelmatig onsamenhangende antwoorden. 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.