Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politiek wil criminele motorclubs verbieden

Vijf politieke partijen hebben de handen ineen geslagen en willen criminele motorclubs verbieden. Eerder lukte het Justitie al om de Bandidos te benoemen als criminele organisatie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP willen nu dat Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie, actie onderneemt. Een gezamenlijk wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat Grapperhaus een criminele MC meteen kan verbieden als deze een ernstig gevaar voor de samenleving vormt. Dit zonder tussenkomst van een rechter. Een motorclub mag hiertegen bezwaar maken, maar dat wordt dan achteraf door een rechter getoetst.

Criminele organisatie

De vijf fracties beweren dat 85% van de leden van een 1%-motorclub een strafblad heeft en dat ruim een derde zelfs meer dan tien keer is veroordeeld voor een misdrijf. Deze illegale activiteiten zouden ze regelmatig in groepsverband ondernemen. Van de regeringspartijen is alleen D66 nog niet overtuigd van het wetsvoorstel. Zij vinden het twijfelachtig dat de minister de bijzondere bevoegdheid krijgt om zulke beslissingen te nemen zonder tussenkomst van een rechter.

Nu kan een ‘outlaw motorclub’ alleen worden opgeheven als de rechtbank hier vooraf toestemming voor verleent. In het verleden probeerde Justitie al meerdere malen om de Hells Angels te verbieden, overigens zonder resultaat. Wel kreeg het voor elkaar om Bandidos en Catervarius aan te merken als criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie is net een proces gestart om Satudarah op de zwarte lijst te kunnen zetten.