Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Deze voetballers keerden terug bij hun oude club

Met enige regelmaat keren Nederlandse topvoetballers terug op het oude nest. Soms blijkt dat een groot succes, andere keren drama. Het begin is goed, maar het is nog afwachten in welke categorie de meest recente comeback kid Robin van Persie zal vallen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Johan Cruijff

Nummer 14 had slechts 21 minuten nodig om alle mogelijke scepsis over zijn rentree op de Nederlandse voetbalvelden de nek om te draaien. Op 6 december 1981 speelde Cruij zich in stadion De Meer vrij en stiftte de bal op briljante wijze over HFC Haarlemkeeper Edward Metgod heen: 1-0 voor Ajax. Een kleine negen jaar nadat hij in 1973 naar Barcelona was vertrokken, bewees Cruijff – voor wie dat nog niet wist – dat hij een van de beste voetballers aller tijden was. Ajax werd met de vedette weer in de gelederen tweemaal op rij kampioen en won eenmaal de beker. Toen men bij Ajax dacht dat hij daarna te oud was om nog topprestaties te leveren, vertrok Jopie vol wraakgevoelens naar Feyenoord om de Rotterdammers aan de dubbel te helpen. Daarna stopte hij. 

Jaap Stam

Acht jaar nadat hij PSV had verlaten voor een succesvol verblijf bij Manchester United, en later Lazio Roma en AC Milan, keerde Jaap Stam in 2006 op 34-jarige leeftijd terug naar Nederland om bij Ajax zijn carrière af te sluiten. Het werd geen succes. De Rots van Kampen was natuurlijk nooit een voetballer geweest die het van zijn fijne motoriek en technische hoogstandjes moest hebben. En dan levert enige slijtage al snel een terugval in prestaties op. Hemeltergend slecht was Stam overigens ook niet, maar hij was geen schim van de speler die hij ooit was. Hij begon nog aan een tweede seizoen, maar maakte op 29 oktober 2007, na zes wedstrijden, bekend per direct te stoppen omdat hij ‘de drive en ambitie miste om door te gaan’. Dat leverde geen huilende supporters op. Hij leverde bij Ajax alleen een bijdrage aan het winnen van de beker. 

Frank Rijkaard

Johan Cruijff was er (mede) verantwoordelijk voor dat Frank Rijkaard in 1987 bij Ajax vertrok. Na een ruzie tussen de twee op de training, beende Rijkaard weg om via Sporting Lissabon en Real Zaragoza bij AC Milan te belanden en daar de ene na de andere triomf te vieren. In 1993 keerde hij als wereldvedette terug op het oude nest. Zijn terugkeer in een team met veel jong talent was de ontbrekende schakel die van Ajax de twee volgende jaren een Europees topteam maakte. Ajax werd met Frank Rijkaard in het veld tweemaal op rij kampioen en won eenmaal de Nederlandse Super Cup. Zo ongeveer het laatste balcontact van Rijkaard als actief voetballer was het tikje in de wedstrijd tegen zijn oude club AC Milan, waarmee hij Kluivert in stelling bracht, die vervolgens de enige en winnende goal scoorde in de Champions Leaguefinale van 1995. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je nog meer lezen over andere spelers die hun comeback maakten op de Nederlandse velden? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.