Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Astrid Holleeder schermt met nieuwe geluidsopnames

Zus van Heinekenontvoerder beweert een tape te hebben waarop broer Willem zijn angst uitspreekt dat zijn misdaadcollega Dino Soerel gaat 'verklaren.'

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De opnames - het zou gaan om twee USB-sticks met 15 gesprekken - zouden bij een verhuizing tevoorschijn zijn gekomen. Een verhuizing die zo geheim is geweest dat zelfs haar dochter op dit moment niet weet waar ze woont. De zus van de Heinekenontvoerder verklaarde het afgelopen jaar overigens niet een- maar twee keer van woonlocatie te zijn veranderd.

De mededeling van het bestaan van deze nieuwe opnamen - die door Astrid zijn overhandigd aan de rechtbank - zorgde voor het eerste opmerkelijke 'nieuwsmoment' tijdens het verhoor van Astrid Holleeder vandaag aan de extra beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp.

Verbazing

Volgens Astrid vormen deze 'nieuwe' opnames de genadeklap voor Willem Holleeder. Ze barste zelfs in tranen uit toen de rechter haar vroeg waarom ze emotioneel werd. "Omdat ik weet dat hij weet dat het nu gedaan is." Reden: op de tape zou Holleeder ondermeer zijn angst uitspreken over het gegeven dat zijn crime-collega Dino Soerel misschien zou zijn gaan verklaren over onderwereldmoorden.

Niet alleen de journalistiek reageerde vol verbazing en verwondering over de mededeling van de jongste Holleeder-zus dat zij pas zeer recent 'tijdens de verhuizing' geluidsopnames zou hebben teruggevonden met daarop gesprekken met haar broer Willem. Ook de advocaten van Holleeder sprongen overeind. Sander Janssen nam kort voor het ingaan van een middagpauze het woord en vroeg zich publiekelijk af of hier geen spel werd gespeeld.

"Zijn er nog meer opnames?" zo vroeg hij zich af.

En wat het niet zo dat ze zou hebben bevestigd dat er geen geluidsopnames meer waren?

"En wanneer wist het OM dat deze tapes er waren?"

Feit is dat Holleeders vorige advocaat Stijn Franken een poosje terug alweer een verzoek heeft ingediend tot het doorzoeken van Astrid's woning op zoek naar nog niet eerder gehoorde geluidsopnames.

Updates

UPDATE 14:30 uur: In antwoord op de vragen van de advocaat vertelde de officier van justitie dat Astrid Holleeder de rechtbank in februari en maart inderdaad een aantal nieuwe geluidsopnames heeft verstrekt. Enkele daarvan zouden zelfs nog moeten worden uitgewerkt en ze zouden van slechte- of matige opnamekwaliteit zijn. De nieuwe tapes zullen volgens de officier op 23 maart worden afgedraaid tijdens de zitting. Maar niet nadat ze in een verhoor aan Willem Holleeder zijn afgespeeld.

UPDATE 14:50 uur: Astrid vertelt in vragen over de tape dat haar zus Sonja op een bepaald ogenblik aan Willem Holleeder heeft bekend dat zij opnamen zou hebben. Daarna zou Willem tegen Astrid gezegd hebben dat hij voor Sonja de opdracht al had gegeven. Sonja is daarna ondergedoken.

UPDATE 15:00 uur: Astrid vertelt over een andere 'nieuwe opname' die ze zelf alvast heeft uitgewerkt. Daarop vertelt Willem Holleeder over de platte petten die hij heeft, politiemensen die corrupt zijn.

@backlink(169851)

Inlichtingendienst

Janssen merkte in de rechtszaal ook op dat Astrid Holleeder vandaag voor het eerst publiekelijk heeft verteld dat ze contact had met de inlichtingendienst van de politie, de CIE (tegenwoordig TCI geheten). Dat contact zou al enige tijd terug zijn gegaan. Maar destijds vond ze het te risicovol om getuige te worden.

Astrid Holleeder: "Ik sta hier onder ede. Dat betekent iets voor mij. Ik vóel dat ik getuige ben."