doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Astrid, de raadselachtige Holleeder

Wie is de vrouw eigenlijk die zoveel heeft losgemaakt met haar getuigenis?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Vandaag staat de tweede dag van het getuigenverhoor van Astrid Holleeder op het programma in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Iedereen heeft tegenwoordig wel een mening over deze vrouw, en de relatie tot haar broer. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ze praat veel, daar in de cabine die er voor getuigen zoals zij is gebouwd in de rechtbankbunker. Snelle reacties, in lange zinnen, waarbij ze vrijwel vanzelfsprekend ruimte opeist. De rechters, officieren en advocaten hoeven haar maar een halve zin te voeren en pats! ze heeft een reactie klaar. Zo is ze vandaag begonnen met de opmerking dat Sjaak Burger de man was op de motor bij de fatale beschieting van Cor van Hout. Lees hier en hier en hier.

Het is goed mogelijk dat de advocaten van Holleeder er vandaag in slagen haar het spreken even moeilijk te maken, maar die kans lijkt klein. Astrid Holleeder heeft jaren gewacht op dit moment, op de kans om eindelijk haar verhaal te kunnen vertellen. Ze schreef er al twee boeken over, maar nu, in de getuigenbank kan ze die werken nog eens aanvullen met nog veel gedetailleerdere kennis over de misdaden van haar oudere broer, de Heinekenontvoerder en meervoudig moordverdachte. Het feit alleen al dat ze jarenlang zijn 'confidante' was - en dat zondermeer waar maakt met haar anecdotes - maakt haar getuigenis van onschatbare waarde voor een veroordeling van Willem Holleeder voor strafbare feiten. Of het genoeg is voor levenslang, dat durven we nu nog niet te zeggen. Tot op heden laat Astrid Holleeder vooral duidelijk zien welke 'crimineel' Holleeder was, en welke offers hij daarvoor van zijn omgeving vroeg.

Ondertussen - na de twee boeken te hebben gelezen - en haar getuigenis maandag nog eens in alle kranten- en onlinestukken te hebben bestudeerd vragen we ons meer en meer af: wie is zij nou eigenlijk? Naast al haar daadkracht en lef is ze in eerste instantie een slachtoffer van omstandigheden, zou je zeggen. Al blijft het moeilijk die wetenchap te combineren met haar messcherpe antwoorden en vol passie geschreven levensverhaal.

Het is eigenlijk een vrij pijnlijke affaire als je het zo beschouwt. Hier zit een vrouw die de rest van haar leven 'de getuige' zal blijven. Iemand die waarschijnlijk nooit meer zonder veiligheidsmaatregelen de deur uit kan, die veel fans heeft, maar hele gevaarlijke vijanden. En toch willen we meer van haar, steeds meer zelfs. Ze zal vandaag - en in volgende verhoren - gedwongen worden steeds meer van haar privacy en haar onderwereldkennis prijs te geven. Een circus met haar als offer en prijsdier. 

@backlink(140483)

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws