Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De crash van 'Jumping' Jack Middelburg

Ze kwamen veel te vroeg om het leven, tijdens het uitoefenen van hun sport. Veel oneerlijker kan het niet; jonge, goedgetrainde atleten die van het ene op het andere moment worden weggerukt uit het leven. Deel 4: Jack Middelburg.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De (amateur)beelden zijn redelijk vaag, want 1984. Het circuit in het Nederlandse Tolbert. We zien een motor onderuit schuiven en via de strobalen in de bocht weer terug het parcours op stuiteren. Dan: totale chaos. Coureurs achter de onderuit geschoven motor rijden eropin en crashen massaal. De coureur die wél uit de mêlee van keihard op elkaar knallende motoren tevoorschijn komt, heeft zijn benen hoog opgetrokken… Kreten van afschuw onder het publiek, gekrijs, rook, stof, in het rond vliegende strobalen. De leider in de race, Rob Punt, is door zijn koppositie de enige die weet te ontsnappen aan de gruwelijke crash.

Bij aankomst zakte de grond onder mijn voeten weg, zo gruwelijk lag hij erbij. De ernst was mij onmiddellijk duidelijk

Wat vooral choqueert, zijn de beelden na afloop. Van de uit elkaar gerukte, totaal ontwrichte motoren. Dan zie je pas goed hoe immens de crash is geweest. Jack Middelburg, de 31-jarige Nederlandse coureur die met zijn 500 cc-motor de bocht uit schoot en vervolgens weer terug de baan op ketste waardoor de massale crash ontstond, overleed twee dagen na het ongeval.

D’n Briet

Jack Middelburg verslaafd aan snelheid en ‘steeds harder’, was kassenbeglazer van beroep, maar had als bijnaam D’n Briet, naar opa Middelburg die briketten verkocht. Het huis uit gestuurd door zijn vader, groeide de kleine Jack op bij zijn grootouders. Zijn gewaagde, sommigen zeggen zelfs onbesuisde of agressieve rijstijl, kende geen terughoudendheid. Middelburg reed altijd voluit, angst was hem vreemd. Dat zat in zijn genen, zei hij zelf. Bromfietsen opvoeren en zo hard mogelijk door Naaldwijk scheuren, zo zagen zijn jeugdjaren eruit, totdat hij viel of werd aangehouden door de politie. Dan begon het hele proces van sleutelen, van z’n bromfiets vallen en opgepakt worden weer van voren af aan.

Collega-coureur Wil Hartog zat die middag in het publiek, naast de bewuste bocht van het circuit van Zolder. De man, die samen met Middelburg en Boet van Dulmen eind jaren zeventig, begin jaren tachtig de Grote Drie vormde, was net gestopt met racen. Het schouwspel dat zich voor zijn ogen afspeelde, tartte iedere beschrijving. Het zijn beelden die Hartog tot in de lengte der dagen zullen blijven achtervolgen.

Wat gebeurde er precies?

Rob Punt ging aan de leiding, toen Middelburg hem in de tweede ronde probeerde in te halen. Hij wilde de rest van het veld eruit remmen, zijn specialiteit, maar daarbij schoof zijn voorwiel weg en ging hij snoeihard onderuit. Middelburg werd teruggekaatst op de baan waar hij door twee andere coureurs, onder wie Peter Lemstra, werd aangereden. Boet van Dulmen knalde vol op de Honda van Middelburg, Peter Smetsers en John Schreuder botsten op hun beurt weer vol op de brandende Suzuki van Van Dulmen.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Jack Middelburg lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.