Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sterkste stijging huizenprijzen sinds 9/11

Nog steeds lijkt the sky the limit voor de huizenprijzen in Nederland. Afgelopen februari steeg de gemiddelde woningwaarde in ons land met 9,5%, de hoogste stijging sinds september 2001.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

9/11

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Ten opzichte van vorig jaar werden koopwoningen in februari 9,5 procent duurder. Dat is de sterkste stijging sinds september 2001, zo melden het CBS en het Kadaster in een gezamenlijke verklaring. Na september 2001 zagen we een scherpe daling van de woningprijzen, onder andere door de wereldwijde angst na 11 september 2011 (9/11) en de aanslagen op het World Trade Center in New York.

@backlink(170093)

Piek

Sinds het dieptepunt op de Nederlandse huizenmarkt in 2013 trekken de huizenprijzen weer aan. De piek van de prijzen lag in augustus 2008, vlak voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis, daarna gingen de prijzen jarenlang hard omlaag. De huidige prijzen liggen nog maar één procent onder het hoogste prijsniveau in 2008. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen de voorbije jaren met meer dan 26 procent gestegen.

Woningen te Koop
En die is verkocht, en die is verkocht, en die, en die...

Grote steden

De hoge prijzen worden veroorzaakt door de sterke vraag naar woningen aan de ene kant en de schaarste aan beschikbare woningen aan de andere kant. Vooral in de grote steden vliegen de prijzen omhoog en kunnen woningeigenaren goud vragen voor hun bakstenen bezit. Door de schaarste is het aantal verkochte woningen wel aan het dalen. Volgens het Kadaster werden in januari en februari van dit jaar 32.129 verkochte woningen geregistreerd, zo'n 6 procent minder dan een jaar geleden.