Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Astrid Holleeder noemt Paarlberg het 'spaarpotje' van haar broer

Zus van de topcrimineel legt uit hoe de zaak met zijn investering in 'De Hallen' zat, een gokcentrum op De Wallen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Na een turbulente zitting vandaag aan de rechtbank in Osdorp waarbij Astrid Holleeder als getuige vragen diende te beantwoorden over haar relatie met Johan Verhoek, trad ze in de loop van de middag in detail over hoe Holleeder zijn persoonlijke Heinekenontvoerings-'winst' belegd heeft. Dit overigens nadat justitie bekend maakte graag nieuwe 'Astrid-tapes' te hebben willen presenteren. Dat laatste werd tegengehouden door de rechtbank omdat de verdediging en verdachte Willem Holleeder tijd moeten krijgen de tapes te beluisteren.

Katee

"Paarlberg is het spaarpotje van Wim," zo sprak Astrid Holleeder daarna vanmiddag, die niet voor het eerst met veel gevoel voor penozejargon uitlegde dat criminelen als haar broer altijd 'een witte man' nodig hebben, iemand die criminele winsten legaal belegt - en dus witwast. Ze legde in een getuigenverhoor uit hoe Holleeder zijn deel van het Heinekenlosgeld had weg gezet. Vastgoedmagnaat Willem Endstra (vermoord in 2004) had voor hem 'De Hallen' gekocht, een gokcentrum op de Wallen. Die gelegenheid wordt jarenlang gerund door horecaman Marcel Katee, met wie Holleeder nu een conflict zou hebben; zo onthulde Astrid.

Holleeder zou, ondanks dat justitie dat niet zo ziet, nog altijd van mening zijn dat 'De Hallen' van hem zijn en dat Katee daarover een aflossing verschuldigd is. Dit ondanks dat deze Katee op een zijspoor is gezet in verband met de Bibop-regeling, waarbij horecaondernemers met criminele antecedenten zijn gedwarsboomd door de gemeente Amsterdam.

Astrid Holleeder verklaarde dat het haar heel zwaar viel om opnieuw andere mensen te moeten betrekken in haar verklaringen. Ze noemde Katee een naïef persoon aan een ongewis avontuur was begonnen door destijds met de congsi Holleeder, Endstra en diens financiële 'back up' Paarlberg in zee te gaan.

@backlink(170043)

Conflict

Dit conflict zou zelfs zodanig zijn opgelopen dat er onlangs een woordenwisseling is geweest tussen Katee en Sonja Holleeder. Al gaf Astrid Holleeder daar niet veel details over prijs. Maar het geeft aan dat het nog altijd speelt. Ook zei ze dat Katee er erg mee in zijn maag zit, deze hele situatie. Dat zij er nu als getuige uitspraken over doet legt wel enig gewicht in de schaal vermoedelijk richting Holleeder als liquidatieverdachte. Ze vertelde destijds zelf bij 'De Hallen' te zijn geweest om voor haar broer bepaalde juridische zaken te bespreken. Zulke betrokkenheid kan haar verklaring over Holleeder zijn criminele activiteiten ondersteuning bieden. Zo wordt Holleeder er nog altijd van verdacht dat hij opdracht heeft gegeven tot het liquideren van Endstra, al lijkt de situatie rondom 'De Hallen' daar niet direct mee te maken te hebben, het is toch achtergrondinfo.

Samenwerkingsvorm

Ook verklaarde Astrid Holleeder dat er nog altijd geld van haar broer geparkeerd staat bij Jan Dirk Paarlberg. Het Gerechtshof deed onlangs uitspraak in een ontnemingszaak en verklaarde daarbij dat Jan Dirk Paarlberg de staat een miljoenenbedrag verschuldigd is. Dit geld zou hij hebben ontvangen via door Hollleeder georganiseerde afpersingen. Ook al hoeft Holleeder sinds kort slechts een klein bedrag zelf terug te betalen dat hij zou hebben verkregen bij deze afpersingen, Astrid Holleeder maakte duidelijk dat er vanuit haar perspectief wel degelijk een financiële samenwerkingsvorm tussen haar broer en de vastgoedman Paarlberg bestaat.