Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Zware criminelen niet meer vrij na twee derde van hun straf’

Volgens velen van u had het waarschijnlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar nu is het dan eindelijk zover. Zware criminelen komen niet meer automatisch vrij na twee derde van hun straf.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming is de minister die het voor elkaar heeft. Hij dient vandaag een wetsvoorstel in waarin staat dat criminelen pas maximaal twee jaar voor het eind van de straf vervroegd vrij kunnen komen. Dat betekent dat een zware jongen die achttien jaar de bak in moet dus op z’n vroegst pas na zestien jaar de gevangenis uitloopt. Nu is dat al na twaalf jaar.

Het was een doorn in het oog van veel slachtoffers, nabestaanden en getuigen dat gevangenen voor langere celstraffen ‘slechts’ twee derde van hun straf daadwerkelijk hoefden uit te zitten, een regel die al sinds jaar en dag geldt.

"We willen de geloofwaardigheid van opgelegde straffen vergroten"

Tegen het AD zegt Dekker: “We willen de geloofwaardigheid van opgelegde straffen vergroten. Als iemand na een vreselijk misdrijf achttien jaar krijgt, maar na twaalf jaar weer buiten staat, dan is dat moeilijk uit te leggen.”

13 miljoen euro

Daarnaast staat niet meer op voorhand vast dat criminelen überhaupt in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. Het OM bekijkt per persoon of het ‘mogelijk en verantwoord’ is.

Gekeken wordt of iemand zich voorbeeldig heeft gedragen, niet gevochten heeft met personeel of medegevangenen en niet met drugs in de weer is geweest. De bajesklanten die zich netjes aan de regels hebben gehouden, krijgen tegen het einde van hun straf juist extra vrijheden, zoals verlof om een ID-bewijs of een huis te regelen.

Met het plan is volgens het AD een bedrag van 13 miljoen euro gemoeid.

Nu is het nog de vraag of rechters geen rekening met de nieuwe wet zullen houden door lagere straffen op te leggen.