Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Officier Greetje Bos wordt wethouder in Breda

De vrouw die achter Klaas Otto aan zat heeft de wissels in haar leven verlegd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een verrassend bericht. Officier van justitie Greetje Bos verlaat de rechtszaal en hangt haar toga aan de wilgen. Ze gaat vanaf volgende maand aan de slag als wethouder voor de VVD in Breda. Ze werd de laatste tijd het gezicht van het OM waar het de vervolging van Klaas Otto betrof. Ook onderzoekt justitie nog altijd een vermeende aanslag die Otto op haar zou hebben willen laten plegen. Nieuws dat september 2017 naar buiten kwam toen Otto nog achter slot en grendel zat in PI Torentijd in Middelburg. Bos werd sindsdien zwaar beveiligd.

Kopstukken

De move van Bos maakt ook meteen haar politieke kleur bekend. Ze is gevraagd door de VVD-fractie in Breda om de gelederen te komen versterken. Net als veel andere 'kopstukken' binnen het Ministerie van Justitie is ze daarmee van de liberaal vrijzinnige politieke partij, de club die gezichtsbepalend is als het gaat om opsporing in Nederland.

Bos en een collega bij een recente Klaas Otto-zitting.

Wraking

Bos kreeg veel aandacht de laatste tijd, en eiste die aandacht ook zelf op. Het nieuws dat Otto haar iets had willen aandoen haalde de landelijke pers. Maar zelf gaf ze ook interviews, aan het Volkskrant Magazine bijvoorbeeld, en schreef ze columns die de aandacht op wekten. Zo beklaagde ze zich erover in een vakblad dat advocaten wel erg snel grijpen naar het middel van wraking.  

Witwassen

Het is jammer voor haar dat ze haar loopbaan als officier niet met een triomfantelijke overwinning heeft kunnen afsluiten. Het onderzoek naar de vermeende misdragingen van Klaas Otto heeft inmiddels geleid tot twee separate strafzaken, maar wat daar uit gaat komen is nog ongewis, ondanks dat de No Surrender-oprichter nu sinds de zomer van 2016 verdachte is van witwassen-, afpersing-, mishandeling- en brandstichting.

Kroongetuige

Bos durfde het spel soms hoog te spelen. Zo stapte ze op Sooij de C. af, die veroordeeld is voor de moord op Hugo van Houten, om hem te vragen of hij kroongetuige tegen Otto zou willen worden. Het leidde evenwel tot een weigering van de kant van de gedetineerde om hieraan mee te werken.