Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Toch weer proef elektronisch tellen stemmen

DEN HAAG (ANP) - Er komt toch weer een proef met het elektronisch tellen van stemmen. Het kabinet bekijkt stembiljetten die daarvoor geschikt zijn. Zo'n biljet zou voor het eerst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden uitgeprobeerd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil ook experimenteren met vervroegd stemmen. Deelnemers aan die proef kunnen al voor verkiezingsdag hun stem uitbrengen. Daardoor kiezen mensen er minder vaak voor om een ander te machtigen om hun stem uit te brengen, hoopt de minister. Ze wil die praktijk graag terugdringen, omdat het stemgeheim daardoor in het gedrang komt.

De Kiesraad raadde na de verkiezingen aan de stembureaus voortaan wat eerder te sluiten, zodat er meer tijd is om de stemmen te tellen. Ollongren hoopt dat vervroegd stemmen en elektronisch tellen dat overbodig maakt.

Sinds er twijfels rezen over de veiligheid van elektronisch stemmen leeft er in de Tweede Kamer veel huiver voor een grotere rol van de computer bij verkiezingen.