Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Papa was a Rolling Stone (longread)

Tussen de eerste en laatste Rolling Stones-baby zit 56 (!) jaar. Aan het einde van de No Filter-tour – zoals gewoonlijk misschien wel de laatste van The Rolling Stones ooit – een mooi moment om de balans op te maken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Voor die officiële titel van ‘Rolling Stone’ komen zeven heren in aanmerking, de één wat mooier grijs geworden dan de ander: Brian Jones (28 februari 1942 – 3 juli 1969), Mick Jagger (74), Keith Richards (74), Bill Wyman (81), Charlie Watts (77), Mick Taylor (69) en Ronnie Wood (71). De tijd lijkt weinig vat op ze te krijgen; samen kregen de vruchtbare rockers welgeteld 31 kinderen!

1960

Barry David Corbett/Simon (29 mei)

The Rolling Stones moesten nog worden opgericht, toen het eerste kind al werd geboren. Gitarist Brian Jones was 18 jaar toen zijn vriendin Valerie Corbett in verwachting bleek. Brian deed de 17-jarige Valerie nog wel een huwelijksaanzoek, maar dat werd door haar ouders afgewezen. Ze noemde haar zoon, die ter adoptie werd afgestaan, Barry David. Onder een nieuwe naam, Simon, ontdekte hij pas in 2004 wie zijn echte vader was.

Belinda (4 augustus)

Het resultaat van een one night stand in Guildford. Moeder Angelina was getrouwd en samen met haar man besloot ze dochter Belinda op te voeden als hun eigen kind. Belinda kwam er op haar 18de achter dat Brian Jones haar echte vader was toen haar broer met een elpee van de Stones thuiskwam. Jones op zijn beurt heeft nooit van Belinda’s bestaan geweten, zo onthulde Bill Wyman in zijn boek Stone Alone.

1961

Julian Mark Andrews (22 oktober)

Brian Jones was als jong ventje maar druk met de dames… Ditmaal raakte vriendin Pat Andrews in verwachting van Julian Mark, roepnaam Mark. De drie leefden korte tijd samen toen Jones ervandoor ging. Moeder Pat Andrews zei in 2013 dat ze in de jaren die volgden nooit enige steun van Jones heeft ontvangen. Over Mark Andrews is weinig meer bekend dan dat hij niks met zijn vader te maken wil hebben. Andrews is werkzaam in het bedrijfsleven.

1962

Stephen Paul Wyman (29 maart)

Het tweede Stone die vader werd, was bassist Bill Wyman (echte naam: William George Perks). Wyman trouwde in 1959 met zijn eerste vrouw, Diane, van wie hij in 1969 zou scheiden. Twintig jaar later hertrouwde Wyman met het 18-jarige model Mandy Smith, met wie hij toen al vijf jaar een relatie had. Het verhaal vliegt in 1993 helemaal uit de bocht als Stephen (30) zich verlooft met Mandy’s moeder Patsy (46). Beide verhoudingen waren geen lang leven beschoren.

1964

Julian Brian Jones (23 juli)

Jones kon niet lang stil blijven zitten. En ook nu weer was hij vast van plan om zich samen met moeder (Linda Lawrence) en zoon te vestigen, maar toen haar ouders te horen kregen dat hij niet van plan was met haar te trouwen, werd hij uit de familie verbannen. Lawrence trouwde later met zanger Donovan; Julian Jones heeft samen met zijn stiefvader muziek gecomponeerd en zelf uitgebracht.

1965

Paul Andrew Malloy / John Maynard (24 maart)

Het wordteen beetje vermoeiend, maar dit is de laatste nakomeling van de in 1969 overleden Brian Jones, voor zo ver bekend. Met de moeder, Dawn Molly, onderhield Jones een knipperlichtaffaire. Toen bleek dat ze in verwachting was, werd ze afgekocht door het management van de Stones. Zoon Paul Andrew werd afgedragen ter adoptie. Tientallen jaren later ontdekte ene John Maynard wie de onbekende ‘muzikant’ was die op zijn geboorteakte stond ingevuld onder het kopje ‘vader’. Maynard werkt in een Ford-fabriek.

1968

Seraphina Watts (18 maart)

Drummer Charlie Watts, ook wel de machinekamer van de Stones genoemd, is nog altijd samen met de vrouw die hij in 1964 trouwde, Shirley Watts. Samen kregen ze één kind, dochter Seraphina, die als klein kind zo veel mogelijk werd afgeschermd van de bandeloze rock-’n-roll-wereld. Seraphine is moeder van Charlotte, voor de tweede keer getrouwd en woonachtig op een boerderij in Rhode Island (Verenigde Staten).

1969

Marlon Leon Sundeep Richards (10 augustus)

Het oudste kind van gitarist Keith Richards en zijn recent overleden ex Anita Pallenberg. Vernoemd naar Marlon Brando maakte het kereltje in de jaren zeventig vast onderdeel uit van de entourage van de Stones, als steun en toeverlaat van zijn aan heroïne verslaafde vader. Het verhaal gaat, dat Marlon leerde rekenen met liftknopjes; de eerste woorden die hij sprak waren ‘room service’. Tegenwoordig is Marlon, graficus en fotograaf van beroep, getrouwd met model Lucie de la Falaise.

1970

Karis Hunt Jagger (4 november)

Het eerste, kleine Jaggertje, als direct gevolg van een korte affaire met Marsha Hunt. Voordat hij zijn dochter erkende en een band met haar opbouwde, wilde Jagger haar aanvankelijk niet erkennen. Tegenwoordig zijn de twee erg close. Karis was werkzaam als productieassistent, maar besteedt haar tijd nu vooral aan het opvoeden van haar twee kinderen. Echtgenoot Jonathan is eveneens werkzaam in de filmindustrie.

1971

Chloe Taylor (6 januari)

Als opvolger van de in zijn eigen zwembad verdronken Brian Jones drukte Mick Taylor tussen 1969 en 1974 zijn stempel op de muziek van de Stones. Vlak na Taylors aantreden beviel vriendin Rose Miller van dochter Chloe. Later trouwden ze ook, maar het huwelijk hield niet lang stand, mede vanwege Taylors intensieve drugsgebruik. De dochter van Chloe, Eleanor, is volgens Taylor de enige die hem tegenwoordig ‘opa’ mag noemen.

Jade Sheena Jezebel Jagger (21 oktober)

Jagger heeft de smaak van het vaderschap te pakken gekregen. Uit zijn relatie met Bianca wordt het enige gezamenlijke kind geboren, Jade. Ze groeide op in New York waar Andy Warhol haar vaste oppas was. Na een jarenlange relatie met Pharrel Williams, trouwde Jade ze in 2012 met dj Adrian Fillary. In 2014 werd Jade voor het eerst zelf ook oma, wat van Mick Jagger dus een eeuwig swingende overgrootvader maakte.

1972

Dandelion Angela Richards (17 april)

Anita ontdekte in 1971 dat ze in verwachting was toen ze nog hevig verslaafd was aan de heroïne. Daarom wilde ze de zwangerschap voortijdig beëindigen, maar zo ver kwam het nooit. Wel werd Dandelion (roepnaam Angela) na haar geboorte onmiddellijk naar Richards’ moeder Doris in Engeland gestuurd, waar ze ver van het excessieve rock-’n-roll-leventje is opgegroeid. De laatste jaren wordt Angela steeds vaker aan de zijde van haar vader gezien.

1973

Jamie Wood (onbekend)

De eerste zoon van Mick Taylors opvolger Ronnie Wood. Dat wil zeggen: de geadopteerde zoon van ‘Woody’ uit zijn eerdere huwelijk met Jo Wood, maar Jamie groeide volledig op als Ronnies zoon. Als kind had Jamie nogal te lijden onder de lifestyle van zijn ouders, zo werd hij meerdere keren zelf van school gestuurd wegens drugsgerelateerde vergrijpen. Tegenwoordig is Jamie een echte familieman, die tot voor kort een gallery in Londen bestierde, samen met halfbroer Tyrone.

1976

Tara Jo Jo Gunne Richards (26 maart)

We zullen hem niet vergeten, het zoontje van Keith Richards en La Pallenberg, die tien weken na zijn geboorte overleed aan wiegendood. Richards was op het moment van overlijden aan het touren met de Stones. In zijn biografie zegt hij dat zijn speciale band met Marlon hem destijds door de donkere dagen heeft geholpen. Anita Pallenberg heeft de dood van Tara nooit helemaal kunnen verwerken.

Jesse James Wood (30 oktober)

Geboren uit het eerste huwelijk van Ronnie Wood, met model Krissy Findlay, tussen 1971 en 1978. Opgegroeid in de rock-’n-roll-wereld besloot Jesse zelf ook muzikant te worden. Net als zijn vader worstelde hij geruime tijd met diverse verslavingen. Samen besloten ze in 2011 af te kicken in een ontwenningskliniek. Na diverse affaires, onder anderen met Kate Moss, trouwde Jesse James in 2003 met model Catherine ‘Tilly’ Boone. Inmiddels is Jesse hertrouwd met tv-presentatrice Fearne Cotton.

1978

Leah Wood (22 september)

Het eerste kind van Ronnie en Jo Wood samen, hoewel ze pas jaren later officieel in het huwelijk zouden treden. Net als halfbroer Jesse, volgde Leah haar vader in de muziekindustrie. Ze richtte haar eigen band op en stond ooit in het voorprogramma van David Bowie, dat is wel zo’n beetje haar grootste claim to fame.

1983

Tyrone Wood (21 augustus)

Het tweede kind van Ronnie en Jo. Aan hem is geen muzikant verloren gegaan, Tyrone stortte zich op de tweede passie van zijn vader: kunst. Als directeur van diverse gallery’s (Scream, Heist) propagandeerde hij vooral de toegankelijkheid voor iedereen. Affaires met zangeres Rita Ora, actrice Elizabeth Whitson en de modellen Daisy Lowe en Rosie Huntington-Whiteley werden breed uitgemeten in de pulppers.

1984

Elizabeth Scarlet Jagger (2 maart)

Roepnaam ‘Lizzy’, het eerste kind van Jagger en Jerry Hall (actrice/model). Lizzy groeide op onder de vleugels van haar moeder en debuteerde als 14-jarige op de catwalk. Samen met Keith Richards’ dochters Theodora en Alexandra was ze het speerpunt in een reclamecampagne van Tommy Hilfiger. Voor het album Goddess in the Doorway, een soloproject van haar vader, viel ‘Lizzy’ te beluisteren als achtergrondzangeres, maar haar voornaamste activiteit is modellenwerk (Lancome en Mango onder anderen). Relatie-technisch baarde Lizzy opzien toen ze een verhouding kreeg met Sean Lennon, zoon van John Lennon, maar dat was geen lang leven beschoren.

1985

Theodora Dupree Richards (18 maart)

Twee jaar nadat Keith Richards met Patti Hansen trouwde, een huwelijk dat stand houdt tot op de dag van vandaag, werd hun eerste dochter samen geboren. Als tiener begon zij, beïnvloed door haar moeder, een carrière als model. En niet zonder succes. Ze werkte voor grote merken als Burberry en Adidas. In 2011 werd Theodora gearresteerd omdat ze graffity op een muur stond te spuiten, naderhand werd een zakje wiet en een paar pillen in haar tas gevonden.

James Leroy Augustin Jagger (28 augustus)

Het tweede kind alweer van Mick Jagger en Jerry Hall. Na wat modellenwerk bekeerde James zich tot het wat  serieuzere acteerwerk. Zijn achternaam, zegt James, is eerder een vloek dan een zegen. Zijn grote doorbraak kwam twee jaar geleden met een hoofdrol (als Kip Stevens) in de HBO-serie Vinyl, over de rock-scene in de jaren zeventig. James speelt daarin de zanger van punkband Nasty Bits. De serie werd geproduceerd door Martin Scorsese, Terence Winter en… Mick Jagger.

1986

Alexandra Nicole Richards (28 juli)

De jongste dochter van Patti en Keith en ook zij koos ervoor om model te worden. Hoe kan het ook anders? Laten we eerlijk zijn, het is niet zo dat Stones-kinderen (en vooral uit de latere leg) nou heel hard moeten werken voor hun geld, gedekt door een welhaast onbegrensd familiefortuin. Toch doen de meisjes Richards hun best. Alexandra is niet alleen druk met modellenwerk, maar heeft ook geacteerd (Gossip Girl) en treedt tegenwoordig veel op als dj.

1992

Georgia May Ayeesha Jagger (12 januari)

Alweer een meisje en alweer een fotomodel. De jongste dochter van Mick Jagger en Jerry Hall tekende al op 16-jarige leeftijd haar eerste contract. Inmiddels heeft ze gewerkt voor grote bedrijven als Chanel, H&M, Versace en Rimmel. Haar gezicht sierde zowel de cover van Elle, als die van Vogue. In 2009 werd ze op de British Fashion Awards uitgeroepen tot ‘model van het jaar’. Net als zus Lizzy zong Georgia mee als achtergrondzangeres op het geflopte Goddess in the Doorway van vader Mick. Vorig jaar plaatste ze een veelbesproken naaktfoto van zichzelf op Instagram, gemaakt door Alasdair McLellan.

1994

Katharine Noelle Wyman (4 september)

Vlak na zijn huwelijk met het tienermeisje Mandy Smith, vond de zelfbenoemde serie-vrouwenverslinder Wyman (geschat vermogen een kleine 100 miljoen euro) steun bij een ander fotomodel, Suzanne Accosta. Vlak na zijn vertrek uit de Stones, trouwde Wyman met de Amerikaanse die hij had leren kennen in de jaren zeventig. Accosta stelde slechts één voorwaarde: stop het geflirt met andere vrouwen.

1995

Jessica Rose Wyman (onbekend)

Amper een jaar later, werd de volgende baby in huize Wyman geboren (een exacte geboortedatum ontbreekt). Inmiddels getransformeerd in een echte familieman genoot Wyman van het nieuwe vaderschap. De opvoeding van z’n eerste zoon Stephen was vrijwel aan hem voorbij gegaan, dus greep hij de geboorte van Katharine en Jessica dankbaar aan als nieuwe kans. Na zijn vertrek uit de Stones richtte Wyman nog wel z’n eigen band op, de Rhythm Kings.

1997

Gabriel Luke Beauregard Jagger (9 december)

Hoe weinig verrassend… Net als de andere kinderen van Mick Jagger en Jerry Hall besloot ook de jongste, Gabriel, modellenwerk te gaan doen. Toch gaat zijn voorkeur naar eigen zeggen niet uit naar de felle spotlights, liever schrijft de fitnessfreak poëzie of trekt hij zich terug in het werk van Emily Dickinson en Edgar Allen Poe.

1998

Matilda Mae Wyman (27 april)

De jongste van Wymans drie dochters bij Suzanne Accosta. Als klein meisje zei ze ooit geen hoge pet op te hebben van haar vaders muzikale kwaliteiten omdat hij niet zingt. Het belangrijkste van de verjaardagreünie in 2012, zei Wyman, was dat alle drie zijn dochters hem voor het eerst in actie konden zien met zijn voormalige makkers.

Emma Taylor (onbekend)

Het product van een kortstondige relatie met een Amerikaanse achtergrondzangeres, Susan. Terwijl ze nog in verwachting was van Emma, leerde Susan bluesmuzikant Hans McMinamin kennen. Ze trouwden en voedden samen Emma op. In 2007 bracht Susan het album Another Place in Time uit waarop ze te horen is in een duet met Emma. Mick Taylor is te horen op slidegitaar.

1999

Lucas Maurice Morad Jagger (18 mei)

Jarenlang het jongste Rolling Stones-kind, maar inmiddels achterhaald door de tijd (die op niemand wacht). Jagger was officieel nog samen met Jerry Hall, toen Lucas werd geboren, na een slippertje met het Braziliaanse model Luciana Gimenez. Het betekende meteen het einde van het negenjarig huwelijk met Hall. Op zijn 18de had Lucas al zijn eigen kledinglijn. Hij zingt, speelt gitaar en drumt, maar wil graag fotograaf worden. Laten we hopen dat de jongste generatie Stones-kinderen het wél voor elkaar krijgt naam te maken voor zichzelf.

2016

Gracie Jane en Alice Rose Wood (30 mei)

Na een enorme droogte van maar liefst zeventien jaar, mocht Ronnie Wood zich twee jaar geleden, enkele dagen voor z’n 69ste verjaardag, de trotse vader noemen van tweeling Gracie Jane en Alice Rose. Moeder Sally Humphreys, met wie Wood in 2012 is getrouwd, werkt als theaterproducente en is dertig jaar jonger dan haar man. Wie goed heeft meegeteld weet dat met de geboorte van Gracie Jane en Alice Rose het totaal aantal kinderen van Ronnie Wood naar zes is gestegen.

Deveraux Octavian Basil Jagger (8 december)

Sir Mick Jagger zou geen Sir Mick Jagger hebben geheten als hij deze lijst niet had afgesloten. Keith Richards zette er openlijk zijn vraagtekens bij. Moet je als overgrootvader van 72 jaar nog vader willen worden? Wat heb je kinderen op die leeftijd te bieden, los van bergen geld? Maar Richards had het nog niet gezegd of hij bood alweer zijn excuses aan. En terecht. Want: bemoei je lekker met je eigen zaken. Deveraux is Jaggers achtste kind. Zijn moeder is ballerina Melanie Hamrick.

We tellen in totaal 31 kinderen, voorwaar geen slechte score. Naar verwachting gaat het hier ook wel bij blijven, met de nadruk op verwachting, want je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker met het jachtinstinct van Mick Jagger.

Bron: ultimateclassicrock.com