Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

EU spoorde Rome aan: investeer in weg en spoor

BRUSSEL (ANP) - De EU heeft Italië herhaaldelijk aangespoord meer en doelgerichter geld te steken in de infrastructuur van het land. Italië ontvangt bovendien tussen 2014 en 2020 2,5 miljard euro uit de EU-structuurfondsen voor de verbetering van weg en spoor. In april heeft de Europese Commissie nog een investeringsplan van 8,5 miljard euro, onder meer voor de aanpak van snelwegen in en rond Genua, goedgekeurd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat zei een commissiewoordvoerder als reactie op de beschuldiging van minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) dat EU-begrotingsregels Rome beletten om geld uit te geven aan veilige wegen. Hij zei dat kort nadat dinsdag de Morandi-verkeersbrug in Genua was ingestort.

,,Het is tijd om een aantal dingen recht te zetten’’, aldus de woordvoerder. ,,Italië is een van de landen die het meest profiteren van de begrotingsflexibiliteit die Brussel toestaat. De lidstaten zijn vrij om prioriteiten te stellen. De EU heeft Rome formeel aangemoedigd meer aan de infrastructuur uit te geven.’’’

Ook weegt Brussel de kosten van de opvang van migranten en de aardbevingen in Italië als verzachtende factor bij de beoordeling van de begroting mee.