Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Scorende keepers

Keepers staan eigenlijk alleen maar opgesteld om doelpunten te voorkomen, niet om ze te maken. .

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Keepers staan eigenlijk alleen maar opgesteld om doelpunten te voorkomen, niet om ze te maken. Toch zijn er keepers die af en toe mogen juichen om een doelpunt dat ze zelf gemaakt hebben. Soms zelfs heel vaak.

De meeste: Roger Ceni

De meeste keepers zijn al blij als ze tijdens hun loopbaan eenmaal scoren, voor Rogério Ceni (geboren in 1973) werd scoren bijna zo vanzelfsprekend als het snuiten van zijn neus. De Braziliaanse doelman is een fenomeen binnen de voetbalwereld. Hij is officieel erkend als de keeper die de meeste doelpunten aller tijden scoorde in het betaalde voetbal. Toen hij op 42-jarige leeftijd stopte, stond de teller op 132 doelpunten, waarvan 61 uit vrije trappen, zeventig benutte strafschoppen en één velddoelpunt. Hoe dat kwam? Ooit spoorde een trainer hem aan zijn traptechniek te verbeteren. En dat deed Ceni, duizenden vrije trappen oefende hij. Vaak wel tachtig per dag. Het wierp zijn vruchten af. Uiteindelijk werd hij aangewezen als vaste man voor de vrije trappen in kansrijke positie.

Ceni speelde, op de eerste twee jaar van zijn voetballoopbaan na, zijn hele carrière voor dezelfde club: het Braziliaanse São Paulo. Bij die club staat hij in de top tien van de topscorers aller tijden. Tussen 1990 en 2015 verdedigde hij liefst 25 jaar lang in meer dan twaalfhonderd wedstrijden het doel van de Braziliaanse club. Dat doet tegenwoordig ook geen speler hem nog na. Sterker, er is geen enkele speler die meer duels voor één club speelde op het hoogste niveau. Na zijn afscheid als speler werd hij in 2016 trainer van de club. Dat hield hij veel minder lang vol, na zes maanden werd hij ontslagen. In zijn lange periode als keeper won Ceni meerdere landstitels en vele andere prijzen waaronder de wereldbeker voor clubs. In 2006 en 2007 werd hij in Brazilië verkozen tot Speler van het Jaar. Dat was de periode waarin hij ook het meest scoorde. Hij droeg achttien maal het keepersshirt voor de nationale ploeg, waarin hij geen goals produceerde. Legendarisch in Brazilië is de wedstrijd op 20 augustus 2006 tegen Cruzeiro. São Paulo stond met 2-0 achter toen Ceni een penalty stopte, iets wat hij ook met grote regelmaat deed. Vervolgens zorgde hij voor de 2-2 eindstand door eerst een vrije trap binnen te schieten en daarna een strafschop te benutten.

De irritanste: José Luis Chilavert

Deze Paraguayaanse goalie stond bekend om zijn irritante gedrag én om de vele doelpunten die hij als doelman scoorde. Chilavert (1965) keepte onder meer voor het Spaanse Real Zaragoza en het Argentijnse Velez Sarsfield en kwam in zijn loopbaan tot het imposante aantal van 67 doelpunten, het merendeel uit vrije trappen en penalty’s. Hij speelde 74 interlands, waarin hij acht keer het net deed bollen. Onder de lat was hij een zuiger eerste klas. Spugen, slaan; Chilavert deed het allemaal. Ook maakte hij er een sport van politici en andere bekendheden te beledigen. Het leverde hem de bijnaam Bulldog op. Hij is de enige keeper ooit die een hattrick maakte in een wedstrijd. In 1999 schoot hij voor Velez Sarsfield in een wedstrijd drie penalty’s binnen.

Wil je het hele artikel over keepers lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..