Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vertrouwen in economie stuwt Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger gesloten. Amerikaanse beleggers verwerkten een reeks macro-economische cijfers. Ook werd nagekauwd op het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdag. Beursgigant Apple blonk uit na een positief analistenrapport.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 26.439,93 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2914,00 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 0,7 procent aan op 8041,97 punten.

Er kwamen gegevens binnen over de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de groothandelsvoorraden en de orders voor duurzame goederen. Daarnaast werd er een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal verwerkt. Daaruit bleek dat 's werelds grootste economie met 4,2 procent is gegroeid op jaarbasi

Apple steeg

De Federal Reserve (Fed) schroefde zoals een dag eerder zoals verwacht de rente op van 2 tot 2,25 procent. Het was de derde renteverhoging dit jaar. De Fed zal de rente in 2018 waarschijnlijk nog een keer verhogen, zo is de prognose.

Apple steeg 2,1 procent. Een analist van JPMorgan ging het aandeel volgen met een koopadvies en gaf aan nog voldoende rek in de waarde van het technologiebedrijf te zien. Ook andere techbedrijven deden het goed. Zo ging webwinkelreus Amazon 1,9 procent vooruit.

Alternatieve rookproducten

De cijfers van interieurwinkelketen Bed, Bath & Beyond vielen slecht bij beleggers; het aandeel verloor dik een vijfde van zijn waarde. De winst staat onder druk en een ommekeer lijkt er door de importtarieven op producten uit China die het bedrijf verkoopt niet op korte termijn in te zitten.

Sigarettenfabrikant Philip Morris steeg ondanks een verlaging van de winstverwachting 1,3 procent. De producent van onder meer Marlboro-sigaretten heeft last van de economische crisis in Argentinië. Beleggers leken echter positief over de plannen voor alternatieve rookproducten.

De euro was 1,1652 dollar waard, tegen 1,1666 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 72,19 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 81,58 dollar per vat.