Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ajax dankt zege in Sittard aan Onana

SITTARD (ANP) - Ajax heeft zich met een overwinning op Fortuna Sittard hersteld van de verloren topper tegen PSV. De Amsterdamse club dankte de winst aan doelpunten in de tweede helft van invaller Kasper Dolberg en Hakim Ziyech én aan doelman André Onana, die zich onderscheidde met enkele knappe reddingen (0-2). De ploeg van trainer Erik ten Hag hield de achterstand op PSV zo beperkt tot vijf punten.

Drie dagen voor het duel met Bayern München in de Champions League moest Ajax het doen zonder Frenkie de Jong. De middenvelder had vrijdag een kuitblessure opgelopen en ontbrak daarom in het zuiden van Limburg. Daar tegenover stond wel de terugkeer van Matthijs de Ligt, de kopsterke verdediger die vooral tegen PSV (3-0) zo werd gemist. Op het middenveld hield Ten Hag vast aan Carel Eiting, die weer de voorkeur kreeg boven international Donny van de Beek.

Ondanks het surplus aan kwaliteit had Ajax moeite om Fortuna Sittard onder druk te zetten. De Limburgers, die in speciale jubileumshirts speelden vanwege het vijftigjarig bestaan van hun club, verdedigden fel en kwamen er zelfs af en toe best gevaarlijk uit. Ajax kreeg in de openingsfase wel wat kansjes via De Ligt en Eiting, maar verder wist de ploeg van Ten Hag weinig te doen met het vele balbezit. De beste kans uit de eerste helft was kort voor rust zelfs voor Fortuna Sittard, na een handige actie van Lisandro Semedo langs Nicolás Tagliafico. Ahmed El Messaoudi schoot daarna op het uitgestoken been van Onana.

Ten Hag besloot al in de rust in te grijpen en bracht Kasper Dolberg in het veld voor Klaas-Jan Huntelaar. De Deense spits, terug na lang blessureleed, had slechts vier minuten nodig om te scoren. Dolberg stond plotseling vrij nadat Dusan Tadic een passje van Hakim Ziyech voor zijn voeten had getikt. De Deen schoot de bal door de benen van Aleksei Koselev in het doel (0-1). Omdat Ajax daarna verzuimde door te drukken, kreeg Fortuna via de invallers Lazaros Lamprou en André Vidigal grote kansen op de gelijkmaker. Onana voorkwam met fraaie reflexen de 1-1 en juist in die fase besliste Ziyech de wedstrijd aan de andere kant met de 0-2.