Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duitsland mag Iraanse diplomaat uitleveren

BAMBERG (ANP/DPA) - Een in Duitsland aangehouden Iraanse diplomaat mag als verdachte van terroristische activiteiten worden uitgeleverd aan België. De 46-jarige Assadollah Assadi wordt ervan verdacht een echtpaar van Iraanse komaf in Antwerpen te hebben geworven om een bomaanslag te plegen. Doelwit was een congres van de politieke vleugel van de extremistische beweging van Iraanse ballingen, de Mujahedin-e-Khalq (MEK).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De man geniet volgens de Duitse rechter geen diplomatieke onschendbaarheid, omdat hij in Oostenrijk gestationeerd was en zijn bezoek aan Duitsland niets met zijn diplomatieke functie te maken had. Bovendien was hij niet op doorreis van of naar Teheran. De Iraanse regering weerspreekt de lezing van de aanklagers en stelt dat de MEK zelf een terroristische samenzwering heeft bedacht om Iran in diskrediet te brengen.

De arrestatie van Assadi was een gevolg van het oppakken van het echtpaar dat met een auto vol explosieven door Brussel reed. Ze zouden op weg zijn geweest naar een voorstad van Parijs om daar een aanslag te plegen op het MEK-congres van 30 juni.