Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ziek, zwak en in de lik: komt Kobus L. ooit nog vrij?

​​​​​​​Als het aan justitie ligt, is het over en uit met de criminele carrière van Jacobus L. ‘De gevaarlijkste man van Nederland’ kreeg in augustus twaalf jaar voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Als het aan justitie ligt, is het over en uit met de criminele carrière van Jacobus L. ‘De gevaarlijkste man van Nederland’ kreeg in augustus twaalf jaar voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink. En dan is hij ook nog eens ernstig ziek. Zou het werkelijk gedaan zijn met de loopbaan van Kobus de Zigeuner? Of levert het hoger beroep nog een verrassing op? “Je moet Kobus nooit te vroeg afschrijven.”

Woonwagencentrum De Kievit is eind jaren tachtig een van de grootste kampen in Nederland. Gelegen aan landweg het Dijkje, tussen de Rotterdamse nieuwbouwwijk Beverwaard en de Ridderkerkse volksbuurt Bolnes, lijkt geen enkele overheidsinstantie nog vat te hebben op wat er in die loodsen en woonwagens allemaal gebeurt.

Het kamp is te groot geworden, een vrijstaat waar de politie zich zelden vertoont, tenzij eens in de zoveel tijd met veel machtsvertoon. Natuurlijk wonen er zoals overal hardwerkende en goedwillende mensen, maar ook sjacheraars die hun geld verdienen met het omkatten van auto’s, drugshandel en heling van gestolen spullen. Niemand waagt zich graag op het kamp, waar het wantrouwen jegens ‘burgers’, zoals niet-woonwagenbewoners worden genoemd, in die tijd groot is. Zelfs de postbode levert zijn pakketjes met frisse tegenzin en samengeknepen billen af.

Op het kamp, waar standaard woonwagens geleidelijk aan steeds meer plaatsmaken voor enorme prefab villa’s, geldt in die jaren één man als de onbetwiste leider. Zijn naam: Jacobus L., geboren op 7 maart 1945. Alleen al zijn verschijning maakt indruk. Zelfverzekerd, imponerend. Een baas. Residerend in de grootste woonwagen van het kamp, altijd een dikke auto onder zijn kont. In die tijd is dat geregeld een Mercedes 500 SEC, met achterop het onvermijdelijke dealerplaatje van ‘John van Dijk en Dochters BV’, roemrucht hofleverancier voor wat John ‘ondeugende mannen’ noemt.

Over de ondeugende Jacobus L. doen in dat decennium al de wildste verhalen de ronde, zelfs onder politiemensen. Dat zijn polsen te dik zijn voor de standaard handboeien. Dat hij de armbandjes anders net zo makkelijk weer loswrikt. Dat hij er lol in heeft observatieteams van zich af te schudden door ze een doodlopende weg in te laten rijden. En dat hij de ijskoude ogen heeft van een killer.

Grotendeels mythevorming natuurlijk, maar dat L. een man is om rekening mee te houden, dat hebben ze bij de Criminele Inlichtingendienst (CID) in de jaren tachtig goed door. De kamper mag dan nauwelijks opleiding hebben genoten (“Ik kan nog geen pen vasthouden edelachtbare,” zei hij ooit in een rechtszaal), hij is boerenslim en heeft een aangeboren zakelijk instinct. Bovendien kent hij veel mensen uit alle lagen van de bevolking, boezemt hij ontzag in en gaat hij voor niemand opzij. “Er ging een enorme dreiging van hem uit,” zegt de Rotterdamse oud-rechercheur Ron*. “Zelfs de meest doorgewinterde criminelen durfden het niet tegen hem op te nemen, laat staan tegen hem te getuigen.”

Ron, inmiddels met pensioen, werkte jarenlang aan Bureau Groot-IJsselmonde, op steenworp afstand van het kamp. Hij zag L. opklimmen van sjacheraar tot topcrimineel. “Zo loyaal als hij kon zijn voor zijn naasten, zo meedogenloos was hij voor zijn tegenstanders. Een zeer gevaarlijke man, die nog altijd wordt gelinkt aan enkele onopgeloste liquidaties.”

Vierentwintig kinderen en kleinkinderen

Dat was de Jacobus L. in de jaren tachtig en negentig, waarover straks meer. Nu, anno 2018, staan de zaken er beduidend anders voor. Kobus is inmiddels 73 jaar, vader van zeven kinderen bij verschillende vrouwen en opa van zeventien kleinkinderen. Hij is ernstig ziek en heeft in augustus twaalf jaar gekregen voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink. De rechtbank bleek helaas voor Kobus ongevoelig voor zijn pleidooi onschuldig te zijn, iets wat hij eerder al in een exclusief interview met Panorama uitvoerig had bepleit.

Kort na zijn veroordeling kopte een krant: ‘Pensioen tussen vier muren, einde aan criminele carrière’. Nogal een uitspraak, maar er zit ontegenzeglijk wat in. Als L. zijn ziekte overwint en de straf heeft uitgezeten, komt hij als tachtiger naar buiten. Als…

Wil je het hele artikel over Kobus L.lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..