Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Jong zweeft niet op een roze wolk

ZEIST (ANP) - Toen Kevin Strootman vorige maand na de verloren interland tegen Frankrijk (2-1) terugkeerde bij Olympique Marseille, kreeg hij vooral veel vragen over Frenkie de Jong. ,,Ze kenden hem niet", zegt de middenvelder. ,,Ze wisten niet waar hij speelde en waren vooral onder de indruk van zijn optreden."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat de 21-jarige De Jong geen doorsneemiddenvelder is, dat wisten ze wel al in Spanje en Engeland. Al was het maar vanwege de vele aandacht die hij daar in de media kreeg voordat de transfermarkt in september weer op slot ging. Bijna wekelijks sierde de Ajacied de cover van een Spaanse sportkrant. Ook serieuze Britse media pakten groot met hem uit.

Tijdens zijn debuut tegen Peru en zijn eerste basisoptreden voor Oranje tegen Frankrijk liet De Jong zien waar hij goed in is. Hij speelde de bal vooral vooruit, draaide voortdurend weg van zijn tegenstander en durfde het ook aan een mannetje uit te spelen terwijl hij geen rugdekking had. Met flair en veel branie. Dat vonden ze zelfs bij de wereldkampioen opvallend.

Superlatieven

Ook Ronald Koeman is onder de indruk geraakt van de middenvelder die onder trainer Jurgen Streppel nooit echt wist door te breken bij Willem II. ,,Hij heeft tegen Peru en Frankrijk dusdanig goed gepresteerd", zegt de bondscoach in de aanloop naar de komende interlands tegen Duitsland en België. ,,Wat betreft zijn leeftijd is hij misschien nog niet helemaal een volwaardig international. Maar wat goed is, dat komt heel snel."

Superlatieven schieten de laatste maanden tekort als De Jong wordt beschreven. Vergelijkingen met Xavi en Andrés Iniesta worden afgewisseld met termen als 'redder van het Nederlands voetbal' en duizelingwekkende transferbedragen van 80 miljoen euro. Probeer dan maar eens met beide benen op de grond te blijven staan en niet op een grote roze wolk terecht te komen.

Talkshows

De nuchtere De Jong gaat dat ogenschijnlijk makkelijk af. ,,Ik probeer niet anders te doen dan normaal", zegt hij. ,,Anderen moeten maar beoordelen of dat mij lukt, al denk ik zelf van wel. Talkshows volg ik niet zo meer, vroeger wel. Maar het is niet dat ik niets lees. Aan sommige dingen ontkom je ook niet. Maar ik ben er allemaal niet zo mee bezig."

Voor De Jong geldt vooral de eerstvolgende wedstrijd tegen Duitsland en daarna de oefeninterland tegen België. ,,Ik hoop natuurlijk dat ik mag spelen. En tegen Duitsland willen we een resultaat halen. We moeten weer gaan winnen met het Nederlands elftal.¨