Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Michael afgezwakt tot tropische storm

PANAMA CITY (ANP) - Orkaan Michael is donderdag afgezwakt tot een tropische storm. De storm kwam een paar uur eerderde Amerikaanse staat Georgia nog binnen als orkaan van de eerste categorie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Woensdagmiddag kwam Michael als orkaan van de categorie 4 aan land in Florida. De windsnelheden waren zo hoog dat het bijna een orkaan van categorie 5 was. Ondertussen zijn de windsnelheden gedaald tot ongeveer 100 kilometer per uur. Op het hoogtepunt was dat 250 kilometer per uur.

Tot nu toe heeft de storm één leven geëist. Een man overleed in Greensboro in Florida doordat er een boom op zijn huis viel.

Onverminderd gevaarlijk

Volgens de autoriteiten blijft het onverminderd gevaarlijk in de gebieden waar de storm langskwam. De burgemeester van Tallahassee, de hoofdstad van Florida, zegt dat omvallende bomen het grootste gevaar zijn. Ook het weer blijft extreem. De golven in het kustgebied blijven enorm hoog. Verder staan op meerdere plekken de straten blank, tot wel 2 meter hoog.

Video's en foto's tonen de verwoesting in de steden waar Michael overheen raasde. Sommige gebouwen zijn omvergeblazen, van andere gebouwen is het dak losgerukt. Omgevallen bomen en elektriciteitspalen bemoeilijken de reddings- en opruimoperaties.

Zonder stroom

Voor zover bekend zitten meer dan 500.000 huishoudens zonder stroom in de staten Florida, Georgia en Alabama. Het kan volgens de energieleveranciers meerdere dagen duren voordat de stroom terug is, omdat veel stroomkabels zijn verwoest door de storm. In Bay County in Florida zijn mensen opgepakt voor het plunderen van verlaten winkels.

Michael trekt verder via het zuiden van Georgia naar de staten South en North Carolina. De gouverneurs van beide staten waarschuwen bewoners om zich schrap te zetten voor harde wind en zware regens. Naar verwachting verlaat de storm vrijdagavond de Verenigde Staten. Dan trekt Michael verder over de Atlantische Oceaan.