Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bewindsman door het stof na blunder toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) heeft excuses aangeboden na geblunder van de Belastingdienst. De fiscus zette kinderopvangtoeslagen te snel stop maar handelde te traag toen ouders protesteerden. Zij moesten jarenlang wachten op een uitspraak en kregen in die tijd geen toeslag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het betrof gastouders die bij een gastouderbureau waren aangesloten. De fiscus vermoedde misbruik. Van 235 ouders werd in 2014 de toeslag stopgezet. Een groot aantal ouders maakte daartegen bezwaar, maar de afhandeling van die bezwaren heeft vervolgens erg lang geduurd, erkent Snel.

Hij neemt nu stappen en laat een intern onderzoek uitvoeren. Gedupeerde ouders hebben recht op een schadevergoeding van 500 euro per half jaar vertraging. Meer dan de helft van de ouders bleek onterecht aangepakt.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich over de kwestie boog, constateert dat de Belastingdienst stukken achterhield in de tientallen rechtszaken die de ouders voerden. Hij noemt dat illegaal. ,,Ouders hadden nu geen eerlijk proces en geen schijn van kans.'' Hij wil een debat.