Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minder migranten over zee naar Europa

GENEVE (ANP/DPA) - Tot nu toe zijn 40 procent minder migranten via de Middellandse Zee naar Europa gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de VN-organisatie voor migratie IOM in Genève vrijdag. Op 10 oktober waren het er 88.000 tegenover 144.000 een jaar eerder.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Daarentegen steeg het aantal migranten dat over land naar Midden- en Oost-Europa kwam naar 19.000. Dat zijn er zeven keer zoveel als in de eerste negen maanden van 2017.

Bijna de helft van de vluchtelingen en andere migranten die via de Middellandse Zee arriveerden, kwam terecht in Spanje. In Italië daarentegen kwamen minder mensen aan dan in de afgelopen vijf jaar: gemiddeld minder dan driehonderd per week.

Volgens de definitie van de IOM zijn migranten alle mensen die hun woonplaats verlaten, om welke reden dan ook, vrijwillig of niet. Vluchtelingen daarentegen zoeken bescherming tegen oorlog of dreigende vervolging, bijvoorbeeld vanwege hun religie, nationaliteit of politieke overtuiging. Vluchtelingen zijn dus ook migranten.