Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Korea's maken werk van opening grens

SEOUL (ANP) - Noord- en Zuid-Korea zijn het er maandag over eens geworden dat ze hard gaan werken om grensovergangen te maken. Mogelijk zijn er dan al in november of december verbindingen tussen de twee landen met wegen en spoorwegen. De twee gaan in november ook samen met het Rode Kruis praten over hereniging van families die door de vrijwel hermetisch afgesloten grens zijn gescheiden, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Er zijn nauwelijks grensposten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De overeenkomst is gesloten in Panmunjom, een complex dat een van de weinige openingen in de grens vormt. Bij het overleg waren de ministers van Hereniging van beide landen, Cho Myoung-gyon uit het zuiden en Ri Son-gwon uit het noorden.

De grens tussen het stalinistisch geregeerde Noord-Korea en het pro-westerse zuiden is feitelijk de frontlijn op het moment dat de Koreaanse oorlog in 1953 (voorlopig) werd beëindigd. Er is nooit een vredesverdrag gesloten. De relatie tussen de twee tegenpolen beleeft dit jaar een ongekende verbetering met een reeks topontmoetingen met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Hij zou voor zijn geïsoleerde schrikbewind om economische redenen een opening zoeken.