doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Ollongren in de clinch met theatergroep

HILVERSUM - Minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Kajsa Ollongren heeft de vijf leden van theatergroep De Verleiders uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven over het functioneren van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ollongren doet dat naar aanleiding van een reeks, volgens haar onjuiste, uitspraken van de toneelspelers maandag in het programma De Wereld Draait Door (DWDD). Ze beweerden onder meer dat de AIVD mensen als terrorist profileert als ze in een bepaalde wijk wonen en een zak kunstmest kopen. Ook claimden ze dat je smartphone je overal volgt en dat daar geen privacyregelgeving voor is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De minister reageerde via Twitter: "Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij DWDD. Het werk van de AIVD is geen toneelstuk. De mensen van de AIVD houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren."

Boze reacties

Op de uitzending volgde meteen een stortvloed aan boze reacties waarin mensen de beweringen van de groepsleden als onzin bestempelden. Via Twitter maakte techjournalist Daniel Verlaan van RTL gehakt van de meeste opmerkingen van De Verleiders. "Ik keek vandaag DWDD en zag daar aan tafel vijf oude mannen - cabaretiers - over het internet, privacy en security praten. Als ze één keer met de AIVD hadden gepraat of naar hun werk hadden gekeken, weten ze dat deze profiling veel te licht is, en onzin."

De groep reageerde dinsdag met deze tekst: "De Verleiders maken actuele en geëngageerde toneelvoorstellingen met als doel het gesprek in de samenleving op gang te brengen en belangrijke onderwerpen zoals privacy op de agenda te zetten. Het item van De Verleiders in de uitzending van DWDD moet in de theatrale context van de voorstelling #niksteverbergen gezien worden. Iedereen is welkom om naar de voorstelling #niksteverbergen te komen kijken en daarna met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws