Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OCI blikvanger op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Kunstmestbedrijf OCI was maandag een opvallende uitschieter op de beurs in Amsterdam, na berichten dat het Saudische petrochemische concern Sabic erover denkt een bod te doen op de methanoltak van OCI. Het sentiment op de aandelenmarkten was overwegend positief door geluiden dat de Verenigde Staten en China dicht bij een handelsakkoord zijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent hoger op 540,77 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 775,28 punten. Londen en Parijs kregen er 0,4 procent bij. Frankfurt zakte 0,1 procent.

OCI sprong 14,4 procent omhoog in de MidKap. Sabic zou tot wel 4 miljard dollar overhebben voor de overname, om in te spelen op de groeiende vraag naar methanol. Die stof wordt onder meer gebruikt om andere chemicaliën als formaldehyde te maken.

Ahold Delhaize was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 2,4 procent. Het bericht dat Amazon tientallen fysieke winkels in de VS wil openen, zette de koers van het supermarktconcern onder druk door angst voor toenemende concurrentie op de Amerikaanse markt. Het Nederlands-Belgische bedrijf verdient het gros van zijn geld in de VS.