Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

We mogen weer bijen tellen

AMSTERDAM (ANP) - Wat leeft en groeit en bloeit er in onze tuinen? Steeds vaker wordt Nederlanders gevraagd mee te kijken en bijvoorbeeld vogels, andere dieren of planten te tellen. Zo kunnen we dit weekeind weer meedoen met de Nationale Bijentelling. De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ook dit jaar moeten mensen die willen meedoen een half uur alles wat er zoemt in hun tuin vastleggen, met behulp van een bijengidsje om te weten welke bij het is. Die gids is te vinden op de website van Nederland Zoemt.

Vorig jaar telden meer dan 3000 mensen in een weekeinde in totaal ruim 30.000 bijen in hun tuin of op hun balkon. Twee derde van deze bijen waren wilde bijen. Maar de gedomesticeerde honingbij werd het meest geteld, gevolgd door de rosse metselbij en de aardhommel. Ook drie andere hommelsoorten werden veel geteld.

De organisatoren maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar ze zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt.