Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Topzakenman wil president Taiwan worden

TAIPEI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De belangrijkste zakenman van Taiwan wil nu president worden. Terry Gou, oprichter en topman van techbedrijf Foxconn, heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld. Hij zegt dat de godin van de zee hem heeft aangemoedigd, omdat hij betere banden met China wil.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Gou is een van de rijkste Taiwanezen. Zijn vermogen wordt geschat op bijna 8 miljard dollar. Hij richtte Foxconn in 1974 op. Dat is tegenwoordig een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld. Het maakt onder meer iPads, iPhones, Kindles, Echo's, BlackBerry's, Nintendo's en PlayStations, die bedrijven als Apple, Amazon en Sony onder hun naam kunnen verkopen.

Gou heeft zich kandidaat gesteld voor de nationalistische partij Kuomintang. Die regeerde begin 20e eeuw in China, maar werd in 1949 verdreven door de communisten. De nationalisten trokken zich terug op Taiwan. Ze zien Taiwan en China als één land, maar vinden dat het vasteland bezet wordt door de communisten. De huidige president, de liberale Tsai Ing-wen, ziet Taiwan meer als een zelfstandig land.

Zakenman Gou moet nog wel de leiderschapsverkiezing van de Kuomintang winnen om presidentskandidaat te worden. Taiwan kiest in januari volgend jaar een nieuwe president.