Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zweden heeft geen geheimen voor Oranje

LYON (ANP) - Iedereen rekende min of meer op Duitsland, maar het is Zweden geworden. Voor het eerst in 24 jaar wisten de Zweedse voetbalsters op een groot toernooi te winnen van de Duitse vrouwen. De geel-blauwe formatie van bondscoach Peter Gerhardsson staat zodoende woensdag in de halve finales van het WK tegenover de Nederlandse voetbalsters. "Wij kennen hen goed en zij kennen ons goed", zei bondscoach Sarina Wiegman bij de NOS. "Ik ben ervan overtuigd dat we goed tegen ze kunnen spelen."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Oranje en Zweden troffen elkaar twee jaar geleden ook op het EK, toen in de kwartfinales. De 'Leeuwinnen' versloegen de Europees kampioen van 1984 in Doetinchem met 2-0, dankzij doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema. De grootste Zweedse ster van toen, Lotta Schelin, is inmiddels gestopt. Ervaring heeft de Scandinavische ploeg nog steeds genoeg, met onder anderen Caroline Seger, Kosovare Asllani en Sofia Jakobsson.

Zij waren er ook bij toen Zweden in 2016 de finale van de Olympische Spelen haalde. Op weg naar de eindstrijd rekenden de Noord-Europese vrouwen af met twee favorieten, de Verenigde Staten en Brazilië, steeds via strafschoppen. Duitsland bleek echter te sterk in de strijd om het goud (1-2). Op het vorige WK, vier jaar geleden in Canada, moest Zweden ook al buigen voor de Duitse voetbalsters, toen in de achtste finales (1-4).

Revanche

Zaterdag kon de ploeg van Gerhardsson eindelijk revanche nemen. Het eerste doelpunt, de gelijkmaker, kwam van Jakobsson. De ploeggenote van Anouk Dekker bij de Franse club Montpellier droeg die treffer op haar broertje Anders, die enkele maanden geleden op de intensive care belandde na een ongeluk. De dokters vreesden even dat hij nooit meer uit zijn coma zou ontwaken. Na bijna twee weken deed Anders Jakobsson toch zijn ogen weer open. "Onze relatie is sindsdien sterker dan ooit. Dit doelpunt is voor hem", zei de nummer 10.

De Zweedse voetbalsters staan op de wereldranglijst weliswaar één plek onder Oranje, de mondiale nummer acht, maar de historie van het vrouwenvoetbal gaat in dat land veel verder terug. Zweden is sinds het eerste WK voor vrouwen in 1991 altijd van de partij. Twee keer eindigde het land als derde, in 2003 verloor Zweden de WK-finale tegen Duitsland. Heel wat Nederlandse internationals, onder wie Martens en Daniëlle van de Donk, speelden in de sterke Zweedse competitie, die tot voor kort tot de sterkste in Europa behoorde. Beide landen hebben geen geheimen voor elkaar. Woensdagavond moet in Lyon blijken welke van de twee de ander toch weet te verrassen.