Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bevrijder van Zwolle geëerd op shirt PEC

ZWOLLE (ANP) - Een Canadese militair die in 1945 vrijwel in zijn eentje Zwolle heeft bevrijd, wordt komend seizoen geëerd door PEC Zwolle. De naam van Leo Major komt in de kraag van het nieuwe wedstrijdtenue te staan, boven het rugnummer. "Het idee is aangedragen door supporters en het is omarmd door de club. Wij vonden het een mooi gebaar en eerbetoon", laat een woordvoerder van PEC weten na een bericht in de Stentor.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Leo Major drong in de nacht van 13 op 14 april 1945 Zwolle binnen. Hij deed dat samen met zijn vriend Willy Arsenault. Ze hadden de opdracht gekregen om Duitse posities in kaart te brengen en contact te leggen met het verzet. Aan de rand van de stad werd Arsenault doodgeschoten door Duitsers. Vervolgens trok Major in zijn eentje Zwolle binnen. Volgens de overlevering schoot Major zo wild om zich heen, dat Duitsers en NSB'ers geloofden dat een heel bataljon door de stad trok. Ze gaven zich over en daardoor werd Zwolle bevrijd zonder luchtaanval en zonder vuurgevechten in de smalle straten.

Een jaar eerder had Major meegedaan aan D-Day, hij bestormde de stranden van Normandië. Tijdens de Slag om de Schelde in oktober 1944 wist hij in zijn eentje tachtig tot negentig Duitsers gevangen te nemen. In 2005 werd Major benoemd tot ereburger van Zwolle. Hij overleed in 2008. Een weg in de buurt van het stadion van PEC draagt zijn naam.