Een keer wat anders bestellen aan de bar? Nou, wat dacht je van wodka. Uit Tsjernobyl. Proost!
Tsjernobyl is 'hot', al is het dat eigenlijk al wel sinds de ontploffing van kernreactor 4 in april 1986. Zonder dollen: om de gedoemde kerncentrale in Oekraïne is de afgelopen tijd weer veel te doen. Eerst is daar de miniserie Chernobyl, een productie van HBO en Sky Atlantic. Recensenten prijzen de serie de hemel in ook veel kijkers zijn, uh, gloeiend enthousiast. Tegelijkertijd maakt de Russische televisie bekend dat zij met een eigen miniserie over Tsjernobyl komt. In deze versie zal niet het falen van de Sovjet-Unie maar inmenging van de Amerikaanse geheime dienst CIA de ramp veroorzaken.
Experimenteel
Allemaal leuk en aardig, zo'n serie, maar de echte waaghals bezoekt Tsjernobyl, de naastgelegen spookstad Pripjat en de 'vervreemdingszone' (het afgesloten. vervuilde gebied rond de centrale). Of de waaghals trekt een fles 'Atomik' open: wodka, gemaakt met ingrediënten uit de omgeving van Tsjernobyl. De wodka bestaat uit onder meer rogge die is verbouwd op een 'experimenteel' stuk landbouwgrond nabij de centrale, schrijft VICE.
Weinig zorgen
Aanvoerder van het bizarre wodkaproject is Jim Smith, een professor aan de Universiteit van Portsmouth in Groot-Brittannië. Hij doet al sinds de jaren negentig onderzoek in het gebied. Ook andere onderzoekers hebben met Jim aan de wodka gewerkt. Samen hebben ze het bedrijf Chernobyl Spirit Company opgezet en de eerste fles nucleaire wodka gebotteld. Smith maakt zich weinig zorgen: zowel het water dat gebruikt is bij de productie als de rogge, is uitvoerig gefilterd en getest. Daardoor zou de wodka uit Tsjernobyl gewoon prima te drinken zijn. In totaal hoopt het team van Smith zo'n 500 flessen Atomik per jaar te produceren. Overigens gaan de opbrengsten van de wodka naar het goede doel: de lokale bevolking.
Wij houden het dit weekend liever bij een biertje.