Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gantz polst Arabische parlementariërs

JERUZALEM (ANP) - De lijsttrekker van een van de grootste partijen in Israël, Benny Gantz, heeft gesproken met Ayman Odeh, de leider van de Arabische fracties die de verkiezingen van dinsdag ingingen met één lijst, de Gezamenlijke Lijst. De twee hebben afgesproken elkaar snel te ontmoeten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Gantz heeft naar het zich laat aanzien met zijn centrumlinkse blok Blauw en Wit 32 zetels veroverd, net als de huidige premier Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud. Het parlement telt 120 zetels. Woensdagmorgen, met circa 60 procent van de stemmen geteld, liep Blauw en Wit (26,5 procent) iets voor op Likud (25,9 procent).

De Gezamenlijke Lijst van Ayman Odeh heeft naar verwachting zeker twaalf zetels in de wacht gesleept, mede dankzij een voor de Palestijnen met stemrecht hoge opkomst van meer dan 60 procent. In de vorige verkiezingen in april stemde minder dan de helft van de in de staat Israël gediscrimineerde Palestijnen met de Israëlische nationaliteit. Die worden ook Arabische Israëli's genoemd en vormen ongeveer een vijfde van de bevolking.

Gantz wil een regering van nationale eenheid die zich keert tegen de groeiende invloed van orthodoxe joden, die samen met ultrarechtse extremisten steunpilaren zijn geweest van de serie regeringen van Netanyahu. Avigdor Lieberman van de partij Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis) wil ook een regering die zich tegen de orthodoxen verzet. Lieberman staat op winst en zou zijn zetelaantal van vijf naar negen zien stijgen.