Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Fernando Ricksen stierf alleen’

De voetbalwereld rouwt om de dood van Fernando Ricksen, die gisteren op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van zenuwziekte ALS overleed.

‘Fernando Ricksen stierf alleen’

Al hoeven we niet alleen maar te treuren, zegt Vincent de Vries, zijn biograaf en één van zijn laatst overgebleven vrienden. “Fernando heeft vooral ook van het leven genoten.”

In de 24 uur na Fernando’s dood kreeg Vincent zeker 400 appjes, 60 telefoontjes en zat hij op de radio in de Coen & Sander Show en bij Wilfred Genee. Daarna schoof hij aan in de latenight talkshow van Beau van Erven Dorens. Zelfs het NOS Journaal had een item van bijna drie minuten over Fernando. “Noem mij één voetballer die dat voor elkaar krijgt,” zegt Vincent.

Ook de voetbalwereld stond even stil. Van wereldvoetbalbond FIFA en bondscoach Ronald Koeman tot spelers als Jamie Vardy (Leicester City) en trainers als Steven Gerrard van Glasgow Rangers: iedereen roemde Fernando om zijn strijdershart. Hetzelfde hart dat hem na een ongelijke strijd van zes jaar in de steek liet.

Fernando stierf volgens Vincent helemaal alleen in een hospice in Schotland. Blijkbaar wilde hij dat zo, zegt hij. “Ik hoorde vlak voor zijn dood dat hij eigenlijk geen bezoek meer wilde ontvangen. Ook zijn vrouw Veronika, die in Spanje woont, was er niet bij. Zij had voor zijn dood al wel een ticket geboekt, voor over een week, maar dat was dus te laat.”

Typisch Fernando, zegt Vincent: “Hij deed altijd wat hij zelf wilde. En treur daar vooral niet om: als er iemand van het leven heeft genoten, dan is hij het wel.”

Lees het hele verhaal over de laatste dagen van Fernando Ricksen vanaf volgende week woensdag in Panorama nr. 39 (25 september).