Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

NEW YORK (ANP/AFP) - De wereld doet veel te weinig om een klimaatramp te voorkomen als gevolg van opwarming. In een zondag gepubliceerd VN-rapport staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het rapport loopt vooruit op de belangrijke klimaattop die maandag in New York wordt bijgewoond door meer dan zestig wereldleiders. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zal er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verhogen.

Het rapport "benadrukt de dringende noodzaak van concrete acties die de opwarming van de aarde en de ergste gevolgen van de klimaatverandering een halt toeroepen", aldus de wetenschappelijke adviesgroep voor de top.

1,1 graad hoger

De gemiddelde temperatuur op aarde tussen 2015-2019 ligt op schema om de heetste te worden van alle periodes van vijf jaar in het verleden, aldus het rapport dat werd opgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie.

Volgens schattingen zal de temperatuur gemiddeld 1,1 graad hoger liggen dan in de pre-industriële periode (1850-1900) en 0,2 graad warmer dan 2011-2015.

De afgelopen vier jaar waren wereldwijd al de warmste sinds het bijhouden van de gegevens in 1850.