Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beschikbaar inkomen huishoudens omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in het tweede kwartaal met 2,2 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van nieuwe gegevens.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Zowel de groep werknemers als de groep zelfstandigen zagen hun inkomen toenemen. De totale beloning van werknemers lag 4,7 procent hoger dan een jaar eerder, onder meer doordat het aantal banen en de gewerkte uren toenamen. Zelfstandigen zagen hun inkomen met 6,4 procent stijgen, aldus het statistiekbureau. Vooral in de landbouw nam het inkomen toe: in deze bedrijfstak zitten veel zelfstandigen.

Huishoudens betaalden 3,5 miljard meer belasting en sociale premies, onder meer doordat de grondslag hiervoor groter werd. De hypotheekschuld nam toe met 4 miljard en bedroeg 719,7 miljard euro. Ondanks de stijging van de schuld in het afgelopen kwartaal daalt de hypotheekschuld als percentage van het bbp naar 90,8 procent, zo merkt het CBS op. Begin 2015 lag dit nog boven de 100 procent.

Het CBS benadrukt dat op basis van de gegevens geen uitspraak kan worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.