Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Militante Catalaanse separatisten opgepakt

BARCELONA (ANP) - De Spaanse politie heeft maandag negen Catalaanse separatisten opgepakt. De krant El Periódico meldde dat ze gewelddadige acties wilden uitvoeren en dat ze daarbij explosief materiaal wilden gebruiken. Het is onduidelijk wat de separatisten precies van plan waren.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De opgepakte personen zouden banden hebben met de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR). Zij zouden hun acties begin oktober willen uitvoeren. Dan is het twee jaar geleden dat de toenmalige separatistische regering van Catalonië onder leiding van Carles Puigdemont een illegaal referendum hield over onafhankelijkheid. Circa 40 procent van de stemgerechtigden, vrijwel uitsluitend separatisten, bracht zijn stem uit en 90 procent van die kiezers stemde voor afscheiding.

Twaalf vooraanstaande leiders van de Catalaanse regioregering moesten zich voor de rechter verantwoorden. Ze zijn onder meer beschuldigd van hoogverraad en misbruik van overheidsgeld. Het vonnis tegen de separatisten wordt binnenkort verwacht.