Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gitaar B.B. King geveild voor 280.000 dollar

De wereldberoemde gitaar van B.B. King heeft op een veiling 280.000 dollar (307.000 euro) opgeleverd, meldt Deadline. Lucille, zoals de blueslegende het instrument noemde, ging onder de hamer bij het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het bedrag is een stuk hoger dan verwacht. Het veilinghuis schatte vooraf dat de gitaar tussen de 80.000 en 100.000 dollar zou opleveren. Tijdens de veiling gingen in totaal meer dan 550 items van King onder de hamer, waaronder awards, foto's, kleding en juwelen. King kreeg de gitaar, die speciaal door fabrikant Gibson voor hem was ontworpen, op zijn 80e verjaardag. Op de hals van het zwarte instrument staat de tekst 'B.B. King 80'.

De zanger had overigens meerdere gitaren die hij Lucille noemde. In 1949 gaf hij na een optreden de naam al aan een van zijn gitaren. Tijdens dat concert brak in de zaal brand uit, waarna het pand geëvacueerd moest worden. Buiten kwam King tot de ontdekking dat hij zijn gitaar had laten liggen. Hij ging terug naar binnen om zijn geliefde instrument te redden. Achteraf bleek de brand te zijn uitgebroken tijdens een ruzie tussen twee mannen. Ze vochten om een vrouw die Lucille heette.

Zijn gitaar kreeg daarna de naam Lucille om hem eraan te herinneren "nooit om een vrouw te vechten of een brandend gebouw in te rennen". De zanger schreef ook een nummer over het verhaal. Dat liedje Lucille staat op het gelijknamige album uit 1968.

King overleed in 2015 op 89-jarige leeftijd.