Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jeroen Grueter: ‘Mijn vriendin schoot in de lach door FIFA 20’

Jeroen Grueter ga je de aankomende seizoenen nog vaker horen. Niet alleen vanwege zijn commentaar bij wedstrijden op tv. Dit seizoen is hij samen met Sierd de Vos de stem van FIFA 20. Wij mochten hem aan de tand voelen.

Jeroen Grueter: ‘Mijn vriendin lachte me uit tijdens FIFA 20’

Had je ooit gedacht de stem van FIFA te worden?

“Ik ben al eens eerder benaderd maar ik vond me er toen nog te jong voor. Er waren anderen met veel meer ervaring. Toen ze me dit jaar opnieuw vroegen, voelde ik me vereerd. Het is toch een kroon op het werk. Ik zie dit dan ook als een hoogtepunt in een carrière.”

Is het lastig om commentaar te geven bij een voetbalgame?

“Het is heel anders dan het becommentariëren van normale wedstrijden. Eigenlijk is het een soort acteren, want bij een wedstrijd reageer je op situaties, terwijl je hier bij het uitspreken van zinnen geen beeld hebt. Daarnaast moet je veel zinnen op een dag uitspreken waar je ook het enthousiasme moet laten horen. Dat heeft wel impact gehad op mijn stem.”

Hoelang duurde het om alles op te nemen?

“Het heeft echt heel veel tijd gekost. Mijn collega Sierd heeft uitgerekend dat hij er 96 dagen mee bezig was. Ik gelukkig wat minder, omdat ik ook soms halve dagen deed. Het opnemen gebeurde in onze vrije tijd naast mijn gewone werk en ik heb er ook nog twee weken voor vrij genomen. De komende jaren gaat het gelukkig wat minder worden, aangezien er dan alleen toevoegingen komen.”

Wat was de moeilijkste naam die je moest uitspreken?

“Eigenlijk vielen alle namen wel mee. Tijdens mijn normale werkzaamheden voor de NOS komen er genoeg lastige namen voorbij, dus ik weet het wel een beetje gewend. Als je een naam als Pierre-Emerick Aubameyang moet zeggen denk je ook in je gewone werk net wat langer na. Tijdens de game vond ik het vooral lastig om het woord aluminium te zeggen.”

Hoe reageren je collega’s?

“Zij vinden het echt heel bijzonder en zijn blij voor mij. Stiekem zijn ze ook wel jaloers, dat was ik ook jarenlang op Evert ten Napel toen hij het commentaar deed. Ook jongens in de buurt waar ik woon spreken mij constant aan over de game, dat is wel wennen.”

Speel je zelf ook FIFA?

“Vroeger was ik fanatiek, maar ik heb het een aantal jaar niet meer gedaan. Nu weer wel omdat ik het commentaar doe. Afgelopen week speelde ik het thuis en toen schoot mijn vriendin gewoon in de lach. Het is best apart dat je zelf commentaar geeft over jouw eigen prestaties.”