Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hertog Jan Vatgerijpt: wijnen, wijnen, wijnen!

Bier en wijn gaan zelden lekker samen. Andere drank, ander volk.

Hertog Jan Vatgerijpt: wijnen, wijnen, wijnen!

Beledig een wijndrinker niet door hem een ordinair glas bier te serveren, en val een bierdrinker niet lastig met een omhooggevallen merlot, een aanstellerige rioja of een andere côtes du rotzooi. De keuze van bierbrouwer Hertog Jan om hun nieuwste parel middenin een wijngaard aan de wereld te presenteren, zou je dus opmerkelijk kunnen noemen, maar toch valt dat mee. De vierde editie van de veelgeprezen Vatgerijpt-serie is namelijk gerijpt op wijnvaten. Op Nederlandse wijnvaten wel te verstaan, wat het huwelijk tussen de bierbrouwer en het Betuws Wijndomein nog eens extra bijzonder maakt.

Tien maanden lang lag Hertog Jans Grand Prestige, het vlaggenschip van de brouwerij, in alle rust te rijpen op het aromatische hout. Tot de dag dat God, ook wel bekend als brouwmeester Gerard van den Broek, zag, maar vooral próéfde, dat het goed was.

Het resultaat – de Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie – werd  wereldkundig gemaakt tijdens een exclusieve lunch waarbij ook Panorama (hieperdepiep hoera!) zich door het pasgeboren engeltje gewillig over de tong liet pissen, en waarbij wij ons (ordinair biervolk) niet aan de indruk konden onttrekken dat het spul in wel érg kleine glaasjes geserveerd werd. Maar dat had, naast het niet kinderachtige alcoholpercentage van 10,6 procent, een reden: doordat het aantal wijnvaten beperkt was (slechts negen stuks) kent de nieuwste Vatgerijpt-editie een oplage van slechts 1700 flessen.

En wie een van die flessen (75 cl à 25 euro) wil bemachtigen moet niet alleen snel, maar vooral ook bereid zijn om of naar de brouwerijwinkel van Hertog Jan in het Limburgse Arcen te rijden, of naar het Betuws Wijndomein in het Gelderse Erichem. Meer verkooppunten zijn er namelijk niet. Ook niet online. Zeer exclusief bier voor liefhebbers dus. Met dank aan wijn dus.