Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Belgische politie boos dat linkse demonstranten worden voorgetrokken

De Belgische politievakbond VSOA komt wel met een heel opmerkelijk bericht. Het vindt dat linkse demonstranten veel meer mogen dan rechtse actievoerders.

Belgische politie boos dat linkse demonstranten worden voorgetrokken

435 aanhoudingen

Dat zegt Patrick Roijens van de politievakbond op een Belgische radiozender naar aanleiding van de protesten van milieuclub Extinction Rebellion in Brussel. Voorafgaand aan het protest kondigde de organisatie aan zich niet aan de regels te gaan houden. Desondanks werd de actie toegestaan door de stad. Uiteindelijk moest de politie met een waterkanon en wapenstok het protest uit elkaar slaan. Er werden 435 mensen aangehouden.

Onderscheid

Roijens luidt nu de noodklok, meldt het Belgische Nieuwsblad. Hij merkt dat er bij de afgifte van vergunningen voor demonstraties gemeten wordt met twee maten. Daarbij zou de tolerantiegrens bij linkse acties hoger liggen dan die van rechtse demonstranten. “Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemming gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigde ongehoorzaam te zullen zijn,” zegt hij op de radio. Hij pleit er dan ook voor dat er met dezelfde blik wordt gekeken en dat er niet zomaar een vergunning wordt afgegeven aan mensen die vooraf al aankondigen zich niet aan de regels te houden.

De Burgemeester is het niet eens met de politievakbond. Hij zegt dat aanvragen worden behandeld op de inhoud, ongeacht of het links of rechts is. Er wordt volgens hem gekeken naar het risico.