Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

DuVernay boos over Oscardiskwalificatie Nigeria

The Academy heeft besloten dat de Nigeriaanse Oscarinzending niet mee mag dingen naar de award voor beste buitenlandse film. Volgens de organisatie achter de belangrijkste filmprijzen zitten er te veel Engelstalige dialogen in Lionheart.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De diskwalificatie viel behoorlijk verkeerd bij Ava DuVernay. De regisseur tekende protest aan op Twitter. "Jullie sluiten Nigeria's eerste inzending ooit uit omdat deze in het Engels is. Maar Engels is de officiële taal van Nigeria. Gaan jullie dit land ervan weerhouden ooit mee te dingen naar een Oscar in de eigen taal?", schreef ze in een tweet aan de Academy.

De regisseur en hoofdrolspeelster van Lionheart, Genevieve Nnaji, reageerde. "Bedankt Ava. Deze film toont hoe wij Nigerianen spreken. Daar hoort Engels bij, dat een brug slaat tussen de meer dan 500 talen die worden gesproken in ons land, en ervoor zorgt dat we één Nigeria zijn. Het is niet anders dan hoe Frans de overbruggende taal is in de voormalige Franse koloniën. We hebben onze kolonisator niet gekozen. Deze film staat, net als andere, voor Nigeriaanse trots."

Vorige maand maakte de Academy bekend dat het 93 inzendingen had ontvangen voor de categorie beste buitenlandse film, een nieuw record. De 92 inzendingen die nu overblijven, werden twee jaar geleden ook al eens gehaald. De organisatie omschrijft kanshebbers als "films van meer dan veertig minuten die geproduceerd zijn buiten de VS met voornamelijk niet-Engelstalige dialogen."