De rechtbankvoorzitter las donderdag een relaas voor op basis van wat twee psychiaters en een psycholoog over A. schreven. Toen hij elf jaar oud was, scheidden zijn ouders en overleed z’n vader kort erna. Bijna alle kinderen in het gezin werden geslagen, ook A. Nog altijd heeft hij herbelevingen, vooral sinds hij in detentie zit. "Ik kan vanuit het niets het geluid horen van het zwiepen van een riem", zei hij bij de deskundigen.
Toen zijn moeder een nieuwe relatie kreeg, bleek ook die man gewelddadig. Verschillende kinderen in het gezin werden door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Nadat die man door Rahiieds moeder de deur uit was gezet, lokte hij Rahiied naar zijn huis. Daar zette hij een woningoverval in scène, waarbij veel geweld is gebruikt op Rahiied. De man is daarvoor ook veroordeeld, vertelde de rechter. Rahiied A. heeft daardoor een posttraumatische stressstoornis, eveneens met herbelevingen.
Persoonlijkheidsstoornis
Door alle problemen thuis werd Rahiied nauwelijks opgevoed. Hij ontwikkelde door alle problemen een persoonlijkheidsstoornis. Daardoor ontstond de fantasie dat hij arts was. Hij stal een katheter, een stethoscoop en een maagsonde. Thuis deed hij daarmee alsof hij doktershandelingen uitvoerde. Ook bij de instellingen waar hij stage liep, gedroeg hij zich als arts. Hij onderzocht mensen, terwijl hij daarvoor niet bevoegd was. Hij was volgens de psycholoog op zoek naar complimenten en wilde graag indruk maken door goede medische beslissingen te nemen.
A. is onderzocht door twee psychiaters en een psycholoog. Die constateerden dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is voor het stelen van de insulinepennen en het toedienen ervan. Dat kostte uiteindelijk vier mensen het leven. Hij is wel toerekeningsvatbaar voor de diefstal van medicatie voor eigen gebruik.
Omdat de kans op herhaling groot is, adviseren gedragsdeskundigen tbs met dwangverpleging. Vrijdag blijkt of de officier van justitie dat advies overneemt.