Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Noord-Korea roept op tot 'militaire tegenmaatregelen'

PYONGYANG (ANP/AFP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opgeroepen tot "diplomatieke en militaire tegenmaatregelen", zeiden de staatsmedia dinsdag. De opmerkingen, gemaakt tijdens een bijeenkomst van topfunctionarissen van de regeringspartij in Pyongyang, lopen vooruit op zijn nieuwjaarsrede. Die kan een bedreigende "nieuwe weg" inluiden nu besprekingen over denuclearisering van het Koreaanse schiereiland zijn vastgelopen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Kim sprak zeven uur lang tijdens de partijtop van de regerende Arbeiderspartij, zei het officiële KCNA-nieuwsagentschap dinsdag. Hij riep daarin op tot maatregelen om de economie weer op te bouwen en tot "diplomatieke en militaire tegenmaatregelen voor het behoud van de soevereiniteit en veiligheid" van de geïsoleerde natie.

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten voor het einde van dit jaar een deadline gesteld om toenadering te zoeken in het nucleaire overleg, anders staat het niet meer open voor verdere onderhandelingen. De besprekingen zijn sinds de tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump begin dit jaar in Hanoi grotendeels vastgelopen.