Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bekritiseerde Federer belooft donaties voor bosbranden (2)

MELBOURNE (ANP) - Tennisheld Roger Federer zal deze week een liefdadigheidswedstrijd spelen waarbij de opbrengst is bestemd voor de hulp aan de Australiërs die in nood zijn door de verwoestende bosbranden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Zwitser reageerde hiermee ook op de kritiek die hem afgelopen dagen ten deel viel van klimaatactivisten. Met name de jonge Zweedse activiste Greta Thunberg viel de 20-voudig grandslamwinnaar aan voor zijn sponsordeal met Credit Suisse. Die bank leent grote bedragen aan de fossiele brandstofindustrie.

"Ik doe graag mee, het is goed om solidariteit te tonen en een land te helpen dat in een vreselijke toestand verkeert", aldus Federer, die zich voorbereidt op de Australian Open.

Hij verklaarde eerder veel respect en waardering te hebben voor de klimaatbeweging die wordt aangevoerd door Thunberg. "Zij herinneren mij aan mijn verantwoordelijkheid als particulier, als atleet en als ondernemer, en ik ben vastbesloten deze bevoorrechte positie te gebruiken om over belangrijke kwesties met mijn sponsors te praten", aldus de 38-jarige Federer, zesvoudig winnaar in Melbourne.

De bosbranden in Australië hebben al de nodige levens gekost en talrijke huizen verwoest. De tennissers die afgelopen week meededen aan de ATP Cup in Australië doneerden al 500.000 dollar aan de hulpfondsen. De Amerikaanse Serena Williams schonk 43.000 dollar na haar titel op het toernooi van Auckland.