doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De bijna perfecte moord op Bianca

Deze week doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in de moordzaak van Bianca van Es (29) uit Rotterdam. Hoewel de bewijzen tegen haar ex Stephan K. er niet om liegen is het nog geen gelopen koers.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6484b20769ff9 img{#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6484b20769ff9 img{#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6484b20769ff9 img{#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6484b20769ff9 img{#fig-6484b20769ff9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}De bijna perfecte  moord op Bianca

De doodsoorzaak is namelijk nooit met zekerheid vastgesteld. En dat is waarschijnlijk precies de bedoeling geweest van de verdachte. Want kort voordat het lichaam van Bianca werd gevonden, had Stephan op internet uitvoerig gezocht naar manieren om iemand te vermoorden zonder sporen achter te laten...

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het Rotterdamse stadsdeel Zuidwijk ademt nog altijd de sfeer van de jaren vijftig, met een mix van naoorlogse flats en eengezinswoningen, afgewisseld door groenstroken en winkelcentra. Feyenoord-held Coen Moulijn runde er na zijn profcarrière een kledingzaak en ook zangeres Joke Bruijs bracht er een deel van haar leven door. 

In deze wijk, op de vierde etage van een flatje aan Luntershoek, woont tot 29 november 2018 de dan 29-jarige Bianca van Es. De jonge vrouw heeft het een week eerder uitgemaakt met haar vriend Stephan (29) en voedt alleen haar 2-jarige dochtertje uit een eerdere relatie op. Na een roerige tijd vol relationele strubbelingen is de levenslustige en opgewekte Bianca klaar voor een nieuwe fase in haar leven. 

Afgesloten leningen

Maar eerst moet er nog één laatste hobbel worden genomen. Bianca had recentelijk ontdekt dat haar ex-vriend stiekem leningen op haar naam had afgesloten en daarom staat er een aangifte voor valsheid in geschrifte tegen hem gepland. Als datum hiervoor heeft de politie vrijdag 30 november 2018 genoteerd. Het is die bewuste dag even na 07.30 uur als Bianca’s ouders arriveren bij de flat aan Luntershoek 109 om op het kindje van hun dochter te passen. Maar als ze beneden aanbellen, wordt er niet opengedaan. En dat is vreemd, want Bianca zou die ochtend aangifte gaan doen, een afspraak die belangrijk is voor haar. Omdat de ouders over een sleutel beschikken, besluiten ze om zelf naar binnen te gaan.

Het tafereel dat ze dan aantreffen is gruwelijk en hartverscheurend. Bianca ligt op haar buik op de grond, halverwege de keuken en de gang. Ze is dood, zo stellen de ouders tot hun ontzetting vast, het lichaam voelt al koud en stijf aan. In het huis hangt een sterke gaslucht en dat doet meteen het ergste vrezen voor het kindje van Bianca. Maar het meisje ligt ongedeerd in haar bedje. “Het is te verschrikkelijk voor woorden om je dochter zo te moeten vinden,” zo zou Bianca’s moeder later voor de rechtbank verklaren. “Ik gilde haar dochter wakker. Dan kniel je naast Bianca neer met haar dochter en moet je het uitleggen aan een meisje van twee jaar.” 

Als even later de hulpdiensten arriveren, wordt al snel duidelijk wat de oorzaak is van de sterke gaslucht. Iemand heeft een van de gaspitten opengedraaid. Waar wie? Bianca zelf?

Stephan K.

Niet suïcidaal

Het is een scenario waar de politie in eerste instantie serieus rekening mee houdt. Maar al snel zijn er indicaties dat er weleens iets heel anders kan zijn gebeurd. Om te beginnen, waren er totaal geen aanwijzingen dat Bianca suïcidaal was. Integendeel zelfs, want ondanks ups en downs in de relationele sfeer genoot ze van het leven en zorgde ze met hart en ziel voor haar dochtertje. Bianca werkte als begeleider bij Pameijer, een stichting die zich inzet voor mensen met psychosociale of psychiatrische problemen. Bianca werd gewaardeerd om haar innemende lach en persoonlijke aandacht voor de cliënten. Maar haar fijne en open karakter maakte haar ook kwetsbaar, bijvoorbeeld in relaties met mannen die haar liefde en vertrouwen eigenlijk niet verdienden. 

In de periode voor haar dood had Bianca een relatie met de 29-jarige Stephan K. uit Barendrecht. Die relatie liep stuk toen de Rotterdamse ontdekte dat Stephan een luie en leugenachtige man was, die haar op de mouw spelde dat hij een ‘ernstige bloedziekte had’ en op slinkse wijze geld van Bianca’s moeder wist af te troggelen en leningen afsloot op Bianca’s naam. “Vreselijk om te zien dat je dochter van een pathologische leugenaar is gaan houden,” aldus haar moeder in haar latere slachtofferverklaring. “We zijn er allemaal met open ogen ingetrapt.” 

Het drama speelde zich af op de bovenste etage van de flat aan Luntershoek.

Op vrijdag 23 november 2018 was de maat vol geweest en had Bianca haar klaplopende vriend de deur gewezen. Het had uiteraard de nodige stress opgeleverd, maar tot zelfmoordgedachten bij Bianca had dit niet geleid. Ze was eerder opgelucht en helemaal klaar voor een nieuwe start.

Grondig sporenonderzoek

Omdat een misdrijf niet kan worden uitgesloten, besluit de politie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van twintig man op de zaak te zetten. Onderdeel hiervan is grondig sporenonderzoek in de woning door specialisten van de dienst Forensische Opsporing. De mannen en vrouwen in de bekende witte pakken brengen nogal wat aan het licht. 

Lees het helemaal in Panorama

Wil je het hele verhaal van Henk Strootman over de moord op Bianca lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm HIER.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws