Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'BBC-anchor Sarah Sands vertrekt na massaontslag'

Sarah Sanders, de eindredacteur van het gezaghebbende BBC-radioprogramma Today, heeft haar ontslag aangekondigd. Dat melden Britse media donderdag. Zij vertrekt daags na de aankondiging van een massaontslag bij de Britse publieke omroep.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Sanders geldt als een van de meest gerespecteerde journalisten van de BBC. Today is het langstlopende Britse actualiteitenprogramma op de radio en geldt al jaren als een van de hoogst gewaardeerde vaste waarden op Radio 4. Er luisteren dagelijks miljoenen mensen naar de show, die geldt als een invloedrijk programma dat er vaak in slaagt onderwerpen politiek te agenderen.

De BBC maakte woensdag bekend enorm te gaan bezuinigen op de nieuwsredactie. Ongeveer 450 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Dat moet bijdragen aan voorgenomen bezuinigingen van rond de 95 miljoen euro. BBC News wordt volgens nieuwsdirecteur Fran Unsworth gereorganiseerd om geld te besparen en te moderniseren. De BBC zal zich daarbij meer op digitale media richten.

Partijdigheid

Bij de BBC werken in heel de wereld circa 6000 mensen, van wie 4300 in het Verenigd Koninkrijk. De omroep wordt voor zeker driekwart gefinancierd uit kijk- en luistergeld, verplichte omroepbijdragen die zijn gebaseerd op het bezit van een televisie en/of radio. De bijdrage is omgerekend ongeveer 182 euro per jaar per huishouden. De kijk- en luistergelden liggen al lang onder vuur en premier Boris Johnson heeft afgelopen jaar gezegd dat hij de strafbaarheid van het niet betalen van die bijdragen wil afschaffen.

Justitie is erg veel mankracht en tijd kwijt met het vervolgen van zwartkijkers. Conservatieven hebben de BBC ook beschuldigd van partijdigheid.