Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nu al tweede Kristallen Film van 2020 uitgereikt

De bioscoopfilm Wei heeft donderdag een Kristallen Film ontvangen. Dit betekent dat al meer dan 10.000 mensen een kaartje voor de documentaire hebben gekocht.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het is al de tweede Kristallen Film van 2020; eerder werd ook de bioscoopdocumentaire Ze noemen me Baboe al met de award onderscheiden. Het is nog nooit eerder gebeurd dat al in januari twee films de Kristal-prijs in ontvangst mochten nemen. Dat heeft het Nederlands Filmfestival donderdag bekendgemaakt.

Wei is een documentaire waarin Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven.

Mi Vida

In 2019 werden in totaal drie Kristallen Films uitgereikt. Het gaat sowieso goed met de Nederlandse film in de bioscopen. Penoza passeerde onlangs de half miljoen bezoekers, en ook de tragikomedie April May en June van Linda de Mol en de familiefilm Mees Kees in de Wolken trekken nog steeds volle zalen.

Ook de tragikomedie Mi Vida, met de eerste grote hoofdrol voor Loes Luca, schurkt tegen de 100.000 bezoekers aan. De makers publiceerden dit weekend een open brief online met het verzoek aan filmliefhebbers om de veelgeprezen film een laatste zetje in de rug te geven.